Вијести, Регион

РУСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ – Након Косова, власти Србије спремне да предају и Републику Српску

У Републици Српској постоји оправдан страх да су се премијер Србије Ивица Дачић, први потпредсједник Владе Александар Вучић и екипа обавезали да се, рјешавајући се Косова, у пакету са још једним ‘хисторијским споразумом’ ријеше и Републике Српске, пише руска Информативна агенција Рекс.

– Изјава предсједника Владе Србије Ивице Дачића да Косово није једино питање којим треба Србија да се бави и да ће сљедећа ствар бити притисак на Републику Српску да се ревидира Дејтонски споразум, примљена је у Републици Српској са великим изненађењем, али и опрезом.

Изненађење, не зато што у Републици Српској не знају за притиске, већ због тога што је то најавио премијер Србије Ивица Дачић, један од главних креатора и заштитника бриселског споразума, којег је Његова светост патријарх српски Иринеј назвао „предајом Косова“ – наводи руска агенција у тексту под насловом „Након Косова, власти Србије спремне да предају и Републику Српску“, преноси Прес.

Агенција Рекс примјећује да се упоредо са Дачићем огласио и амерички амбасадор у БиХ Патрицк Моон са „недипломатском изјавом да не жели да разговара са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, јер су састанци с њим фрустрирајући“.

У тексту се наглашава да се Република Српска за протеклих нешто више од двије деценије постојања, у оквиру БиХ, изборила за своју аутономију и наметнула као незаобилазни фактор без којег се у БиХ не може ништа рјешавати.

– За све то вријеме, Република Српска јасно је дала до знања да не жели да функционише под било каквим притисцима, нарочито дијела међународне заједнице која по правилу фаворизује босанске муслимане. Такође, Република Српска је потпуно јасна и према садашњој политичкој гарнитури на власти у Србији. Србија се, као потписница Дејтонског споразума, може бавити и Републиком Српском, али уз сагласност њеног политичког руководства и без било каквих притисака и наметања који би угрозили њену аутономију. Игра званичног Београда у вези са Косовом нешто је што у Републици Српској не желе да се понови на њиховом примјеру – наглашава се у тексту руске Информативне агенције Рекс.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *