Хуманитарне акције

Апел: Помозимо породици Филић са Косова и Метохије

КОСОВСКА КАМЕНИЦА – У нетакнутој природи на само пет километара од општине Косовска Каменица налази се село Стрелица. У њему живи око 50 српских домаћинстава. Село ко село, остављено у руке Господу и претежно старијој популацији која га насељава. Веома је мали број младих људи који су приморани ту да живе јер друге перспективе за њих нема.

Стрелица има великих проблема најпре са водоснабдевањем, али и незапосленошћу па су житељи овог краја принуђени да се сналазе и да преживљавају тако што обрађују земљу и узгајају стоку. Корачам асфалтним путем по врелом априлском дану тражећи породицу Филић која треба руку спаса. Препуштени сами себи, некако животаре и са великим страхом гледају на будућност а све због актулених проблема у јужној српској покрајини. Пут ме је довео пред њихову трошну стару кућу која указује на све, само не на место на којем четворочлана породица може безбедно и здраво да живи.
 Апел: Помозимо породици Филић са Косова и Метохије
Врата стара и дотрајала, јасно указују да су бројне генерације кроз њих пролазиле али сиромаштво је допринело томе да Филићи нису имали могућност да реновирају свој дом. Зидови оронули и попуцали, кров дотрајао а црепови на пола пукли. Под скоро па уништен, али душа ове српске породице је та која сија и чини ситуацију ведријом иако је далеко од такве.
 Апел: Помозимо породици Филић са Косова и Метохије
Глава породице је педесетдвогодишњи Радивоје који се борио за Косово и Метохију 1999. године да би га након свега стигла болест као последица учешћа у одбрани Србије од НАТО агресије пре 14 година. Два пута је оперисао килу на најосетљивијем делу тела па је због тога онемогућен да ради физички тешке физичке послове па сав терет пада на сина Ивана који има 24 године и који је незапослен. Отац Радивоје има и проблеме са живцима, а ни мајка Сузана није баш доброг здравља а и како да буде када немају основне услове за живот. 

stefand Апел: Помозимо породици Филић са Косова и Метохије

 

Најмлађи члан породице је Стефан који има девет година. Он похађа трећи разред и врлодобар је ђак. Много је интелигентан и вредан за своје године. Једина жеља му је како каже да имају сигуран кров над главом и купатило јер се све време купају у кориту. Волео би да има и компјутер ако би се пронашла нека добра и хумана душа која би желела да му га поклони. У селу нема пуно деце, тако да би му рачунар био и најбољи другар.
Филићи од државе Србије месечно добијају социјалну помоћ у износу од 11 000 динара (100 евра) са којим не могу да подмире ни основне животне потребе. До пре три године нису имали ни струју, али сада када је имају проблем им представља и дуг који је досегао цифру од 900 евра.

Након што сам се уверио у стање на терену, контактирао сам Филићевог кума који живи у непосредној близини како бих сазнао колико новца би требало за изградњу купатила овој породици. Кум Живојин Митровић је брзо реаговао И распитао се код мајстора шта би и колико било неопходно за грађење купатила, па смо на крају дошли до износа од 1348 евра.

 
photocat Апел: Помозимо породици Филић са Косова и Метохије
Овим путем позивам све људе великог срца ма где год да се налазе у свету да се одазову вапају породице Филић која је честита, скромна и пре свега вредна. Укључите се у велику акцију јер ако се свако од нас одрекне одређене суме новца и усмери је ка Филићима, успећемо да им заједничким снагама вратимо осмех на лице и створимо услове за живот достојне људском бићу. 

Уколико желите да им помогнете а живите у Србији, новчану помоћ им уплатите на динарски рачун отворен у Комерцијалној банци.

Прималац: Иван Филић
Број текућег рачуна: 205 – 900 101 863 6939 – 74
Сврха: Донација
Број телефона: +381 65 538 28 34

Ако сте у иностранству, молим Вас да породици Филић помоћ пошаљете путем Western Union-a а подаци су:

Иван Филић, Косовска Каменица, 38 260 село Стрелица, Република Србија
Такође вас молим да на СМС број +381 65 538 28 34 јавите Ивану ваше име И презиме, из које земље сте послали помоћ, колики износ и који је контролни број уплате како би он могао да подигне донацију у банци.

С обзиром да немају интернет нити прилику да се унапред захвале свим добротворима, овим путем преносим вам најтоплије поздраве од ове дивне породице са југа Србије која верује у Бога и добре људе. Покажите да заједно можемо да учинимо много!

Препун утисака, са погледом на залазак Сунца и прекрасне лепоте нашег Косова и Метохије, остављам село Стрелица и одлазим у потрагу за добрим људима који хоће и могу да буду део хумане мисије. Корак по корак, ЗАЈЕДНО СМО НАЈЈАЧИ!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *