Вијести, Регион

РС: Порески ду­г 838,3 милиона КМ

028263
Пореска управа РС допунила је списак највећих пореских дужника на којем се тренутно налази 2.170 обвезника које укупно дугују 838,3 милиона КМ.

Највећи порески дужници и даље су требињски “Новотекс” са 50,2 милиона КМ и “Шуме РС”, чији се дуг у односу на претходни мјесец повећао за милион КМ и сада износи 26,1 милион КМ.

Одмах иза њих је Клинички центар Источно Сарајево са дугом од 18,1 милион марака, и он је такође повећао свој дуг у односу на претходни мјесец за око милион КМ, а слиједи га “Дарко продукт” из Лакташа који дугује 14,7 милиона КМ. Пети на листи највећих дужника је “Бирач” из Зворника, који дугује 13,2 милиона КМ, док се на шестом мјесту налази “Фамос” из Источног Сарајева са дугом од 11,9 милиона КМ.

Слиједе предузеће “Добојпутеви” из Добоја, које је у стечају и дугује 11,7 милиона КМ и Клинички центар Бањалука са дугом од 11,5 милиона КМ.

На зачељу листе десет највећих дужника налазе се “Балкал” из Бањалуке, који је у стечају са дугом од 11, 3 милиона марака, те бијељинска “Сава” прехрамбена индустрија, која је такође у стечају и дугује 11,1 милиона КМ.

Гледано по подручним центрима Пореске управе, највећа дуговања су у Подручном центру Бањалука, гдје износе 266,5 милиона КМ, а затим у Подручном центру Источно Сарајево, гдје је дуг 149,9 милиона КМ.

Дуговања предузећа која покрива Подручни центар Требиње износе 108,9 милиона КМ, а Подручни центар Добој 104,9 милиона марака.

Дуговања у Подручном центру Зворник износе 86,6 милиона КМ, у Подручном центру Бијељина 62,3 милиона, док су најмања у Подручном центру Приједор и износе 59 милиона КМ.

Директор Пореске управе РС Зора Видовић рекла је раније да ПУРС планира да објави имена свих дужника, те да на тај начин свој рад учини транспарентнијим.

Економисти истичу да је у земљама у окружењу дошло до смањења пореских дугова након што су објавили имена дужника, те да очекују да ће такав случај бити и код нас.

Савјетник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да је прва објава највећих дужника била потез који треба поздравити, те да са повећањем броја објављених, чак и оних мањих дужника, ефекти могу бити још позитивнији.

– То значи да је још мање негативних информација остало скривено од јавности и њихових потенцијалних пословних партнера и самим тим се услови пословања чине много транспарентнијим јер је сада много јасније колико је која компанија поуздан партнер, али исто тако и колико сама Пореска управа и надлежни органи заиста предузимају законских мјера да се одређена дуговања наплате – нагласио је Гавран.

Листа десет највећих дужника

Предузеће Дуг( у милионима КМ)

1. “Новотекс” 50,2

2. “Шуме РС” 26,1

3. КЦ Источно Сарајево 18,1

4. “Дарко продукт” 14,7

5. “Бирач” 13,2

6. “Фамос” 11,9

7. “Добојпутеви” 11,7

8. КЦ Бањалука 11,5

9. “Балкал” 11,3

10. “Сава” 11,1

Индиректни порези

Гавран је истакао да очекује да и УИО БиХ објави листу дужника када су у питању индиректни порези.

– Не постоји никакво оправдање да се прикривају прекршиоци закона било да је ријеч о избјегавању пореза или било којем дјелу – нагласио је Гавран.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *