Вијести, Регион

„Пресинг“: Србија се не може амнестирати од бриге за РС

030197
Бриселски споразум, нарушени односи Београда и Приштине, односи Београда и Бањалуке и могуће распакивање Дејтонског споразума, контекст је вечерашње расправе у емисији „Пресинг“ о актуелном политичком тренутку у региону. Универзитетски професори Никола Поплашен, Емил Влајки и Слободан Наградић, констатовали су да су Срби подијељени у вези с косметским питањем, али и да је ревизија Дејтонског споразума на сцени од његовог доношења.

„Срби су подијељени око свих кључних питања и то није новост овог времена. Подијељеност траје откада је Срба на овим просторима, па сам тако и ја подијељен у вези с питањем споразума“, рекао је професор Никола Поплашен, говорећи о различитим мишљењима и тумачењима у вези са бриселским споразумом о Косову и Метохији.

„То што се десило је мучно и трагично и изнуђено, па се надам и да постоји неки договор, да ће доћи до промјене ситуације и да, ипак, неће доћи до признања Косова“, рекао је Поплашен у емисији „Пресинг“. Додао је да је у свему овоме све могло боље и више, али и да су политичке одлуке често тајновите, те да ће вријеме показати чему све ово води.

„Ствар је једноставна, односно истина је једноставна. Косово и Метохија су били у правном систему Србије, а сада ће бити унутар правног система тзв. Републике Косово“, поједноставио је своје тумачење професор Емил Влајки, потпредсједник Републике Српске.

„Вучић и Дачић требали су повести 50.000 људи, отићи на административну линију Србије и Косова с поруком: Ово је наша земља“, рекао је Влајки.

„Овај документ би се требао звати неспоразyм, а не споразум“, истакао је професор Слободан Наградић, предсједник Српског националног форума.

„Ми не знамо је ли тамо потписано или је парафирано. Српски представници који су били у Бриселу кажу да је нешто парафирано, а представници ЕУ кажу да је потписано“, нагласио је Наградић и додао да ће за неколико дана, када почне примјена споразума, нестати и оно мало државности Србије на Косову.

Саговорници су сагласни са Српска православна црква има право да изнесе свој став у вези с Косовом и Метохијом а, како су нагласили, ближи су ставу Синода него државног врха Србије. С обзиром на то да је, како кажу, ситуација драматична, саговорници сматрају да то захтијева и разумијевање за иступе вјерских великодостојника. Такође, сматрају да је потребна радикална промјена начина вођења Србије.

У „Пресингу“ су саговорници потврдили да ревизија Дејтонског споразума траје од дана његовог усвајања, али да Србија не може себе да амнестира од бриге за Републику Српску. Ипак, професор Влајки је скептичан да ће Србија заштитити РС, јер „Србија је под влашћу Запада и они ће рушити РС ако се то од њих буде тражило“, недвосмислен је потпредсједник РС.

„Политика Запада је била да уништи све српско и наставиће с тиме. Косово и Метохију су откинули и ту нема повратка. Република Српска мора ићи путем самосталности или неће преживјети“, тврди Влајки, најављујући да ће се, након Космета, на удару Запада наћи Република Српска.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *