Вијести, Регион

РС: Бојкот наставе због српског језика и српских учитеља

Skola_620x0

Братунац – Првог дана нове школске године, у понедељак, у основној школи у Коњевић-Пољу код Братунца, уместо 143 ученика наћи ће се њихови родитељи чији је Савет донео одлуку о бојкоту наставе због уџбеника на српском језику и због српских учитељица.

Мухамед Ахметовић, председник Савета родитеља ове школе, казао је да је одлука о бојкоту наставе донета, јер је ускраћено право на изучавање националне групе предмета, премда су сви ученици, њих 143, бошњачке националности.

„На папиру је то све фино речено, али у пракси наша деца босански језик уче из три књиге на српском језику и, што је најгоре, тај предмет предаје им жена из Србије. Од укупно 31 наставника, само је једна учитељица Бошњакиња, остало су све Срби“, казао је за Дневни аваз Ахметовић.

Он је додао да проблем представља и то што школа нема санитарни чвор, ни воду.

Сви захтеви родитеља ове деце упућени су матичној школи у Кравици, као и Министарству просвете РС у Бања Луци а, према речима Ахметовића, остали су без одговора, па ће зато у школу у понедељак, уместо деце, доћи родитељи.

„Чаша се прелила ових дана, када смо видели обавештење да Министарство даје бесплатне уџбенике за први и други разред основне школе, што је за сваку похвалу, али су то књиге по српском плану и програму“, жали се Ахметовић и додаје да се „ради о чистој обмани, јер у званичним документима пише да деца имају националну групу предмета, а у стварности уче из уџбеника по којима уче и српска деца“.

„Ово више нећемо толерисати, макар нашу децу слали у школу у Федерацији БиХ“, поручио је он.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *