Вијести, Регион

Опет напади муслуманских медија на Србе

032542

РТРС је поводом доласка првог предсједника Народне скупштине Републике Српске и члана предсједништва БиХ Момчила Крајишника из затвора гдје је издржавао казну за ратне злочине организовала специјалну емисију и директна јављања новинара са аеродрома Маховљани и Београд, те из Пала.

Овим нисмо оправдавали ни један ратни злочин, нити смо жељели да штитимо било које ратне злочинце, па ни Момчила Крајишника, како је он сам себе назвао, у изјави за Радио-телевизију Републике Српске.

Циљ програма је било извјештавање јавности о том догађају и скупу од неколико хиљада грађана, који су жељели да искажу свој став према свему што се дешавало у протеклих 20 година, кад су у питању суђења Србима за учешће у грађанском рату и стварању Републике Српске.

Наша је обавеза да јавност упознамо са тим шта о томе мисле грађани, јавне личности и стручњаци различитих области из Републике Српске.

Није ту било ратно-хушкачког извјештавања, али ни промоције било каквих партијских и политичких ставова.

Напомињено да су далеко веће организационе и медијске кампање биле у случајевима дочека Готовине, Ганића, Дивјака, Орића и других ратних злочинаца.

Нажалост, по ко зна који пут медији, политичке странке и невладине организације из бошњачког корпуса искористили су ову прилику за бруталне нападе на власт у РС и на РТРС.

У томе, наравно, предњачи коалиција 1. март, како би својим одстрелом РТРС-а и власти Републике Српске, генерисали антисрпску мржњу и изазвали међунационалну кризу.

Изазивањем оваквих криза, саопштењима, притисцима на власти Републике Српске, непоштовањем закона, деструкцијом, подизањем кривичних пријава против новинара РТРС-а, нападима на лидере и законито изабране представнике власти из Републике Српске , коалиција 1. март ствара климу, чија се права слика види у трагичном мишљењу и ставовима објављеним у коментарима младих на интернет порталима:

“Врба, колац, Јасеновац”

“Убиј, убиј Србина”

“Србе на врбе” и слично

Ови покличи носе исту количину зла, као и њихови пандани исказани у паролама, попут већ чувене и исто тако ужасне пароле : “Нож, жица, Сребреница” или најновијих

“Ој Пазару нови Вуковару, а Сјенице нова Сребренице”.

У праву је познати психолог Срђан Пухало који каже:

“Само РТРС може да помири Срђана Алексића и Момчила Крајишника”.

И зато је РТРС јавни сервис.

Како год се осјећали и мислили у вези са овим исказом још веће је питање – зашто је РТРС ујединила против себе србомрзачку коалицију 1. март и некадашњег генералног секретара СНСД-а Рајка Васића.

Наравно да чекамо и све остале релевантне факторе да изнесу своје примједбе.

А да су наши уређивачки ставови били исправно постављени и да смо професионално обавили посао говори чињеница да су овај догађај, схватајући га као регионални, од РТРС-а преузимали медији као што су РТС, Б92, АЛ Џазира, БХТ , ТВ СА, станице у Хрватској и други.

На концепт и начин извјештавања нико није имао примједбу, стоји у саопштењу Уређивачког колегијума Радио Телевизије Републике Српске.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *