Вијести, Регион

Радојичић: Неки заговарају санкције према БиХ

028248
Предсједник Народне скупштине РС-а Игор Радојичић потврдио је да има неких наговјештаја да би резолуција о Босни о Херецговини, која ће се усвојити у Европском парламенту, с неким амнадманима, могла бити оштрија и негативнија него што је била у основном тексту, те да чак један дио европских парламентараца заговара и одређене санкције према БиХ.

„То би значило прекидање ИПА фондова, те, евентуално, чак и суспензију Споразуума о стабилизацији и придруживању БиХ с ЕУ“, рекао је Радојичић у изјави новинарима у Бањој Луци.

Сматра да је “доста суморна” општа атмосфера уочи усвајања резолуције о Босни и Херецговини у Европском парламенту, јер наша земља није направила напредак према Европској унији рјешавањем пресуде “Сејдић-Финци”.

Напомиње да досад из Брисела или Стразбура није било директне оцјене да се неће признати резултати наредних општих избора, уколико БиХ не проведе ту пресуду, већ су оцјене да ће бити упитна валидност тих избора, јер свака земља по националном законодавству проводи изборе.

„Избори, ако се и не промјене правила, морају бити одржани и по уставу и законима, а ствар је међународне заједнице да ли ће комуницирати, ставити у неку врсту меке изолације или ће редуковати односе с некима, али не можете их прогласити нелегалним, јер се они одржавају по важећем законодавству“, напомиње он и додаје да би непризнавање избора било поприличан преседан у међународним односима.

Уочи састанка политичких директори из земаља чланица Управног одбора Савјета за провођење мира, Радојичић је рекао да од ПИК-а не очекује нешто превише те да су те сједнице и у протеклом периоду биле доста формалне, а задња одлука била је о Брчко Дистрикту.

„Нема неких превеликих очекивања с ове сједнице“, тврди он.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *