Вијести, Регион

РАДИ И НЕДЕЉОМ: Антић одбацио све наводе Балканске истраживачке мреже

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ ТВРДИ ДА ЈЕ ИСПУМПАВАЊЕ ВОДЕ ИЗ „ТАМНАВЕ” ДОБИО НАЈБОЉИ ПОНУЂАЧ

  • Министар Александар Антић оценио да је довођење у питање исправности посла део „сензационалистичког новинарства”, а да је покушај повезивања директора Електромрежа Србије Николе Петровића с јавним набавкама у предузећу Електропривреда Србије „крајње некоректан и тенденциозан”

         МИНИСТАРСТВО рударства и енергетике саопштило је у недељу да текст под насловом „Испумпавање копа и буџета”, који је објавила Балканска истраживачка мрежа (БИРН), у кључним сегментима „не одговара истини” и да је на тендеру за испумпавање воде из копа Тамнава изабран најбољи понуђач.

         „На тендеру је изабран понуђач који је дао најнижу цену и најкраће рокове, као и комплетну документацију са свим банкарским гаранцијама о добром извршењу посла. Податак да је понуда стране компаније одбачена из административних разлога није тачан, јер је реч о понуђачу који је дао три пута већу цену за испумпавање воде и то у форми необавезујуће понуде, без неопходне банкарске гаранције и неопходне пратеће документације”, наводи се у саопштењу.

         Министарство рударства и енергетике је додало да држава и ЕПС нису могли да почну испумпавање воде из копа „Тамнава – западно поље” јер је пројекат финансирала Светска банка а да је комплетна тендерска процедура морала да буде усклађена с њиховим правилима.

         „Радило се о отвореном поступку, у којем су јавним позивом позване 42 компаније да пошаљу понуду”, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић, а наводи се у саопштењу.

         Министар је нагласио да је за грађане Србије најзначајније да се почело с производњом угља на том копу пет месеци пре иницијалних процена и да је за тај посао обезбеђена и прихваћена најнижа цена за испумпавање воде.

         Антић је додао да је довођење у питање исправности тог посла део „сензационалистичког новинарства” а да је покушај повезивања директора Електромрежа Србије Николе Петровића с јавним набавкама у предузећу Електропривреда Србије „крајње некоректан и тенденциозан”.

         У тексту БИРН-а под насловом „Испумпавање копа и буџета” наводи се да је Електропривреда Србије за испумпавање воде из Рударског басена Колубара ангажовала конзорцијум без искуства, чиме је знатно увећала цену тог посла.

Министар Александар Антић

Министар Александар Антић

Како пише Балканска истраживачка мрежа, међу фирмама које су учествовале у испумпавању воде била је компанија повезана с директором Електромрежа Србије Николом Петровићем, и једно предузеће чији је власник оптуживан за утају пореза.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *