Вијести, Регион

Ми ћемо са Рамом сарађивати макар на резиденцији држао заставу највеће велике Албаније

„НЕ ПРЕСТАЈЕМО ДА БУДЕМО ПАРТНЕРИ, НИТИ ПРЕСТАЈЕМО ДА ЊИХ ДОЖИВЉАВАМО КАО ПАРТНЕРЕ”

  • „Ми нисмо, и нећемо урадити ништа што би могло да угрози наше односе са земљама у региону, па ни са Албанијом. И није се на резиденцији премијера Србије појавила застава Велике Србије, него се застава Велике Албаније појавила на резиденцији премијера Албаније
  • ФАКТИ: Вучићев шеф дипломатије уверен да будућност представља „развијени, неконфликтни западни Балкан” и тврди да смо већ направили „огроман корак ка том циљу”. Ево, „огромним кораком” се заноси – и залуђује Србију – министар спољних послова земље која унутар својих граница има ОВК-државу и суседа на резиденцији чијег премијера виси застава која претендује на не мали део територије Србије. Јер, не претендује само на Косово и Метохију! Алал вера онима у Србији који за ово могу да гласају!

         ПРВИ потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је Србија упутила демарш Албанији због тога што се застава „Велике Албаније“ појавила на резиденцији албанског премијера, али да не прекидамо сарадњу са њим, нити је доводимо у питање.

         „Ми нисмо, и нећемо урадити ништа што би могло да угрози наше односе са земљама у региону, па ни са Албанијом. И није се на резиденцији премијера Србије појавила застава Велике Србије, него се застава Велике Албаније појавила на резиденцији премијера Албаније. И на то смо реаговали, и увек ћемо. Али, то нас не спречава да тог премијера примимо, како доликује, да са њима разговарамо, и договоримо, што је још важније, разне облике сарадње, и да наставимо, и њему и другима, да предлажемо решења која ће се базирати на обостраном интересу”, рекао је Дачић.

         „Ми поштујемо друге, али тражимо и да други поштују нас”, казао је Дачић у интервјуу за лист „Данас”.

         „Како се каже, не тражимо од других ништа што и сами нисмо спремни да дамо. То је наша политика према свим суседима. И са њом ћемо наступити и као председавајући ОЕБС-а. Тражићемо, наравно, поштовање, али ћемо га и пружити. И нећемо тражити љубав, што је била најпогрешнија одлика српске политике у деценијама иза нас, него ћемо понудити заједничке интересе”, нагласио је он.

         „Тржиште, инвестиције, лакши проток капитала и робе, запошљавање у целом региону, пројекте који нас повезују. И јако је важно што смо, баш ми, те ствари почели да раздвајамо од онога што је део дневно-политичких игара, које диктирају тренутни интереси. И зато су и наше реакције у складу са уобичајеним, цивилизованим, демократским начинима”, рекао је Дачић.

         „На заставу Велике Албаније на резиденцији њиховог премијера одговарамо демаршом, и настављамо сарадњу са њим, не прекидамо је, нити доводимо у питање. Исто је било и са изјавама хрватских политичара које су диктирали њихови избори. Одговоримо цивилизовано, и идемо даље. Не престајемо да будемо партнери, нити престајемо да њих доживљавамо као партнере. Мислим да је та политика једина исправна, и држаћемо је се и даље”, навео је Дачић.

ДАЧИЋ: Ми ћемо са Рамом сарађивати макар на резиденцији држао заставу највеће велике Албаније

ДАЧИЋ: Ми ћемо са Рамом сарађивати макар на резиденцији држао заставу највеће велике Албаније

Шеф дипломатије је нагласио да будућност јесте развијени, неконфликтни западни Балкан и ми смо већ направили огроман корак ка том циљу.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *