Вијести, Регион

Путин ће отићи из Србије у FIAT-500L?

Својевремено FIAT-124 био је прототип за легендарно чедо совјетске аутомобилске индустрије, такозвану „копејку“, званично Ваз-2101. Сматра се да је то било учињено између осталог зато што је СССР желео (а ради се о средини 60-их) на тај начин да помогне италијанској комунистичкој партији. Сада се историја на неки начин понавља, мада не са истим актерима, али по истој схеми.

Бесцарински увоз у Русију аутомобила FIAT-500L у Русију биће једна од главних тема преговора у току посете Владимира Путина Србији 16. октобра.

Својевремено FIAT-124 био је прототип за легендарно чедо совјетске аутомобилске индустрије, такозвану „копејку“, званично Ваз-2101. Сматра се да је то било учињено између осталог зато што је СССР желео (а ради се о средини 60-их) на тај начин да помогне италијанској комунистичкој партији. Сада се историја на неки начин понавља, мада не са истим актерима, али по истој схеми. Да подсетимо да су прошле године аутомобил „довозили“ у Русију тадашњи премијер Ивица Дачић и министар финансија Млађан Динкић – и тада је са Владимиром Путином разматрана могућност његовог бесцаринског увоза. Сада српско руководство предузима још један покушај.

Руска аутомобилска издања о датом моделу у целини одазивају се солидно. Тако је угледно издање За руљом оценило пространост, промишљену ергономику и велики пртљажник. Лист Комсомољска правда је истакла комфорни салон, као и брзину при скромном „апетиту“. Истина, чланак је објављен под називом „Ружњикав, са одличним манирима“.

Ипак рецензије су једна ствар, а ипак у московском аутомобилском мору (у време шпица – устајалој мочвари) разноврсне „Италијане“ не можеш често да сретнеш, на прсте могу да се преброје дилери који се баве продајом FIAT. Све ове чињенице треба узимати у обзир. Ипак, у последњих неколико месеци ниво продаје аутомобила у Русији стално пада. Уз то сви лидери широке потрошње се производе у Русији, што аутоматски смањује њихову цену.

О перспективама FIAT-500L разговарамо са Миодрагом Пирошким, главним уредником српског издања Вреле гуме.

Господине Пирошки, може ли аутомобил који је склопљен у Крагујевцу да нађе своје место на руском тржишту и да на неки начин конкурише јефтиним конкурентима?

На руском тржишту постоји читав низ домаћих марки које касне иза најмодернијих аутомобила. Уколико буде имао конкурентну цену, Фиат 500L као један модеран и потпуно нови породични аутомобил може да буде врло конкурентан на овом тржишту. У Србији он кошта око 11 хиљада евра са ПДВ-ом. Дакле, ја не могу да одређујем цену за Фиат. Aли, то је нека процена да би основни модел аутомобила могао да кошта отприлике исто, уколико буде био ослобођен царинских и осталих давања. 

Добро, али шта да се ради са непрепознатљивошћу бренда у Русији? Велики део разматрања овог модела води се не на руским, већ на украјинским форумима.

Вредност бренда на једном тржишту се врло дуго ствара и захтева велику инвестицију. Требало би имати у виду да након Фиат 124, на руском тржишту Италијани и нису имали посебан наступ 30-40 година. Тако да вредност бренда може да буде пресудна, може чак да утиче на све то, али мислим да тржиште данас тражи добар, повољан аутомобил да није скуп, то је оно што је данас пресудно. Мање више сви ти популарни у Русији брендови слични по квалитету, по ономе што пружају.

Да ли би могао да утиче на одлуку потенцијалног руског купца натпис Made in Serbia?

Ја не знам тачно њихове навике, али вероватно сви више воле када се пише Made in Germany. Етикета Made in Serbia може више штетити неким другим тржиштима, не руском. Чини ми се да је руско тржиште можда мало наклоњеније Србији.

Руководство Србије смтра извоз FIAT-а на руско тржиште једним од најважнијих економских циљева земље. Може ли некако да утиче на ситуацију чињеница да неколико пута са руске стране су се чуле изјаве о могућој забрани увоза аутомобила из земаља које су се придружиле санкцијама?

Претпостављам да је Фиат пре доласка у Србију на неки начин калкулисао са тиме да ће наступати под повлашћеним условима на руском тржишту. У међувремену се то није остварило. Некако сад међународне околносте воде у том правцу да се можда фиатови аутомобили made in Serbia ослободе таквих дажбина у Русији.  Сматрам да би то било врло позитивно за српску привреду. А с обзиром на то да је тржиште неограничено велико, сви ти који сада дођу на тржиште искористиће прилику да на њему и остану након пада санкција. Тренутно у Србији, Фиат је извозник број један. Мора се отворено рећи да извоз Фиата не утиче толико на економију Србије зато што се више од 90% елемената Фиат у Србију увози и тај модел се овде довршава и након тога се извози на светско тржиште.

© Фото: РИА Новости / Michael Klimentyev

© Фото: РИА Новости / Michael Klimentyev

Како се осећа ФАС у датом тренутку? Једноставно мало је чудно: по речима руководства компаније, ову годину ће она завршити „у плусу“, али дивиденде држави као миноритарном акционару крију се мал те не под ознаком „комерцијална тајна“…

Фиат је у Србији одиграо на једну карту- 500L и природно је да је подложна разним утицајима. У овом моменту планови Фиата не остварају се како је то замишљено. Обзиром на огромну конкуренцију на европском тржишту, овде нема потенцијал који би могао задовољити производњу од неких 120-150 хиљада Фиат аутомобила у фабрици у Крагујевцу. Тако да излазак на руско тржиште може бити једна добра опција за ФАС.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *