Вијести, Регион

Фонд ПИО га три пута прогласио мртвим

djuradj-marinkovic

Митровчанина Ђурађа Маринковића (71) Фонд пензијско-инвалидског осигурања већ трећи пут проглашава мртвим остављајући га без пензије, а њему и супрузи обуставља здравствено осигурање.

– Ово је невероватно шта се дешава! У пензији сам већ 14 година, цео радни век провео сам као возач аутобуса, а супруга Марица је домаћица и никад није била запослена – објашњава Маринковић.

Правни рашомон започео је у фебруару 2011. године када је отишао у банку да подигне први део пензије. Службеница на шалтеру га је, вели, чудно погледала и љубазно саопштила да му је пензија обустављена јер је мртав.

– Нисам могао да верујем сопственим ушима. „Како мртав“, питао сам, „па зар није очигледно да сам жив“. На то је она само слегла раменима и упутила ме на филијалу ПИО. Кад сам тамо отишао службеник ми је рекао да ће грешка бити исправљена, те да се стрпим до следећег дела када ће ми бити исплаћена целокупна пензија.

Ту, међутим, није био крај, јер већ у августу исте године када је супруга Марица морала на операцију ока у Београд. Митровачкој филијали Фонда здравства Ђура је доставио лекарску документацију и упут за оверу. Када је након четири дана отишао по оверени упут, на шалтеру га је поново чекало непријатно изненађење и нељубазни службеник који га је послао у општински услужни центар по умрлицу.

– У општини су били врло љубазни, мада су се службенице смејуљиле не верујући да човек пред њима тражи потврду да је жив. Рекли су ми да је што се њих тиче све у реду, да нисам избрисан из архиве живих и да тако саопштим у Фонду здравства. Када сам се вратио на шалтер, службеник ме је послао у СУП, на шта сам бурно реаговао и почео да вичем да за овакве грешке неко мора сносити одговорност.

Тек тада службеник је попустио и мени и супрузи дао нове књижице и оверио јој упут.

Када је пре неколико дана Ђура отишао по лекове у амбуланту, лекарка му је опет саопштила саопштила да је избрисан са евиденције.

– У Фонду су ми дали нову књижицу чим су ме видели. Службеници су ми објаснили да грешка није код њих, већ у ПИО фонду. Срећом сам још покретан, па могу да се носим са њима – каже Маринковић, најављујући тужбу против ПИО.

Заменили податке
Зоран Бережни, директор митровачке филијале Фонда ПИО, објашњава да је у фебруару 2011. године дошло до техничке грешке, када је Ђурађ Маринковић из Сремске Митровице замењен са Ђурађом Маринковићем из Руме који је заиста преминуо. – Обојица су, осим истог имена и презимена, рођени истог дана и месеца, 28. априла, али је Митровчанин рођен 1942. а Румљанин 1931. године.

(Блиц)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *