Вијести, Регион

Протест поводом најављеног отварања рудника зеолита у Јабланици

protest Jablanica 1

Поводом најављеног отварања рудника зеолита у Јабланици, мештани су организовали протест јер сматрају да би их близина рудника угрозила. У Градској управи кажу да је за тај проблем надлежно Министарство рударства, а власник земљишта које би се експлоатисало тврди да се спекулише подацима о загађењу.

Мештани подјастребачког села Јабланица организовали су протест поводом најављеног отварања рудника зеолита на педесетак метара од неких кућа. Спорно земљиште које би се експлоатисало је у власништву фирме „Контрактор“ из Београда.

О том проблему, житељи 220 домаћинстава Јабланице седам година воде преписку са Министарством рударства и енергетике и представницима градске власти.

Од ресорног министарства, које је власнику фирме Мирку Максимовићу из Београда издало решење на основу којег му се на 20 година одобрава експлоатација зеолита, захтевају студију о утицају на животну околину.

„Суштина нашег протеста је непосредна опасност која нам прети од количине ископавања која би овде била вршена“, објаснио је Дејан Минић, председник Месне заједнице Јастребац. „Ми имамо увид у решење у коме се наводи годишњи капацитет од 3.200 тона руде.“

Мештанин Зоран Петронијевић наглашава да би прашина која би се дигла при ископавањима угрозила површину од 8 километара:

„То је податак професора Геолошког факултета који жели да остане анониман из више разлога. Друго, ту би се чуле несносне детонације.“

За највећи коп зеолита зна се већ шездесет година

Од 72 ара у власништву Максимовића, екплоатисала би се 22 ара на којима је тренутно шума, а за коју је, одлуком републичког инспектора, промењена намена у земљиште за копање руде.

Цела Јабланица, а делом и села Витановац и Шогољ леже на зеолиту. Овде се ова руда користи углавном као грађевински материјал. За главну жилу, односно највећи потенцијални рударски коп, зна се већ 60 година.

protest Jablanica 3.jpg

Одељење за урбанизам и грађевинарство Градске управе Крушевац поседује решење, али не и одобрење ресорног Министарства на основу којег се овом предузећу одобрава почетак експолатације. Рок за његово прибављање истекао је пре годину дана.

Проблем је и то што се у то време радио просторни план града, па је дошло до раскорака. Решење Министарства није на време достављено Градској управи.

„Тако је Градска управа донела просторни план који на локацији на којој би требало да се врши експлоатација предвиђа пољопривредно и шумско земљиште“, наводи Ненад Богићевић, начелник Одељења за урбанизам и грађевинарство ГУ Крушевац. „То не значи да нећемо моћи то да решимо у будућем периоду, с обзиром на то да је фирма Контрактор поднела захтев који смо проследили Дирекцији за урбанизам за израду плана нижег реда, којом би се предметна локација и разрадила.“

Спекулације подацима о загађењу

Инвеститор из Београда сматра да се спекулише бројевима и подацима о загађењу и да се на њега врши притисак.

protest Jablanica 5.jpg

„Инспектор екологије је утврдио да нема минирања, да је врло мала површина, да је технологија рада за рударство занемарљива, да се ради са најобичнијим ровокопачима јер је камен мекан“, тврди Мирко Максимовић, власник предузећа „Контрактор“ Београд. „Наложили су нам да, када кренемо, пријавимо радове инспекцији у крају како би се радила мерења буке и прашине. На бази тих резултата одредиће да ли је нешто од тога прекомерно и да ли угрожава животну средину.“

Оно што је извесно је да ће доста времена проћи док се не стекну услови за ескплоатацију зеолита. Власник површинског копа сматра да је један од излаза из ове ситуације разговор са мештанима док не стигне сва потребна документација.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *