Вијести, Регион

Продата озлоглашена клиника Медикус

021038
Бивши шеф клинике „Медикус“ и један од оптужених за трговину органима Лутфи Дервиши продао је клинику прошле јесени зато што није могао да плаћа порез и рачуне за струју, пише „balkaninsight.com“.

Док се суђење за илегалну трговину органима ближи крају, објелодањено је да је продата приштинска клиника на којој су наводно вршене незаконите радње.

Лутфи Дервиши, бивши шеф „Медикуса“ и један од оптужених за трговину органима, продао је клинику прошле јесени зато што није могао да плаћа порез и рачуне за струју, изјавио је његов бранилац у уторак на суђењу у Приштини.

Ово је саопштено пошто је тужилац Мисије владавине права ЕУ на Косову (EULEX) Џонатан Рател наложио EULEX полицајцима да мотре на клинику надимак главног града Косова због информација да су примjећене нове активности у згради.

– Речено ми је да је натпис на клиници промењен из „Медикус“ у „Медицинска клиника“ – казао је Рател и додао да „постоји основана сумња да су један или двојица нама одраније познатих доктора боравили на клиници“.

Међутим, Дервишијев бранилац Ли Слатенгрен назвао је ове тврдње „неетичким“, објаснивши да клинику сада „воде нови власници“.

– Они су добили дозволу за рад као нова клиника и сада нови доктори врше операције на њој – казао је Слатенгрен.

Истражитељи су приватну клинику затворили 2008. године, у оквиру прелиминарне истраге.

Зграда је заплijењена на основу судског налога, а Дервишију је забрањено да улази у објекат.

Бивши шеф клинике и његов син Арбан Дервиши су међу седморицом косовских Албанаца и двојицом страних држављана оптужених за трговину људима, организовани криминал и незаконите медицинске радње на клиници „Медикус“.

Двојици страних држављана, турском доктору Јусуфу Сонмезу и израелском држављанину Моши Харелу, суди се у одсуству.

Према наводима оптужнице, на клиници је обављено 30 илегалних операција.

Сиромашни даваоци су на Косово наводно довођени из Турске, Русије, Молдавије и Казахстана под лажним обећањем да ће за своје бубреге добити и до 15.000 евра.

EULEX тужилаштво је навело да су у неким случајевима примаоци органа плаћали више од 70.000 евра за бубреге.

Међутим, сви оптужени осим Дритона Јилте, који је признао кривицу по оптужби за незаконите медицинске радње, изјаснили су се да нису криви.

Одбране Јилте и још тројице оптужених изнijеле су своје завршне рijечи у уторак.

Петрит Души, бранилац Арбана Дервишија, оптуженог за трговину људима, организовани криминал, превару и фалсификовање докумената, описао је суђење као „сумњиво“.

– Тужилаштво је изнело само претпоставке. Доказима изведеним у овом случају не могу се поткрепити наводи да је мој клијент учествовао у радњама за које се терети – казао је Души.

Сличне тврдње изнijели су и адвокати друге двојице оптужених, Сокола Хајдинија и Сулејмана Дуље.

– Ниједан доказ не указује на то да је мој клијент урадио било шта из оптужнице подигнуте против њега – казао је Фазли Балај, бранилац анестезиолога Хајдинија.

Хајдини је оптужен за трговину људима, организовани криминал, незаконито вршење медицинских радњи и тешке тjелесне повреде.

Дуља, један од његових помоћника, оптужен је за незаконите медицинске радње и тешке тjелесне повреде.

Дуљин адвокат Хилми Зитија затражио је од судија да одбаце прву тачку оптужнице и ослободе његовог клијента друге тачке.

– За одлуке у вези са пресађивањем органа одговорни су хирурзи, а не мој клијент као анестезиолог – рекао је Зитија.

Клиника „Медикус“ помиње се и у извjештају Савjета Европе у којем се припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) оптужују за трговину органима затвореника током сукоба 1999. године.

Коментариши чланак

Коментара