Вијести, Регион

Пријетње Милановићу због неизручења Перковића

024225

Жељко Ч. који се представља као припадник „Тутине војске“ запријетио је премијеру Хрватске Зорану Милановићу због неизручења Њемачкој бившег високог функцонера југословенске тајне службе Јосипа Перковића, преноси портал Индеx.хр.

“Нећемо га једино убити ако га изручите…Или изручење или убиство Милановића, па бирај друже. То је дил. Друге расправе нема”, написао је Жељко Ч. уз напомену како се тренутно налази на подручју Сесвета.

Правашки активиста из долине Неретве Денис Шешељ добио је јуче пријетње на “Фејсбуку”. “Ти си велико зло, морамо те елиминисати”, написао му је Жељко Ч, како преноси хрватски портал.

Шешељ је одмах о свему обавијестио полицију и очекује да ће она реаговати.

Пријетње су, како се наводи, упућене и предсједнику Хрватске Иви Јосиповићу.

Из МУП-а је поменутом портал речено да је пријава о пријетњама примљена и да поступају по њој.

Иначе, Перковића Њемачка потражује због сумње да је умијешан у убиство некадашњег директора ИНА-е и хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Хрватска је, наиме, непосредно уочи прикључења ЕУ усвојила измјене закона о Европској потјерници којом је Перковић заштићен од изручења Њемачкој.

Та законска измјена изазвала је велико негодовање у хрватској јавности, а тим поводом је реаговао и посланик Бундестага који је од Европске комисије тражио да Хрватска поштује правила ЕУ.

Даном ступања у ЕУ Хрватска је добила више од 80 захтјева за изручење грађана по разним основама међу којима и Перковића, чији син, иначе, ради као савјетник за безбједност предсједника Хрватске Иве Јосиповића.

Европска комисија је прошле седмице упозорила Хрватску да испоштује Европски налог за хапшење у случају Перковића до 23. августа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *