Вијести, Регион

ПРЕСИНГ: Увид у послијератну реалност

032997

У Пресингу о предстојећем попису у БиХ говорили су Слободан Наградић (Српски демократски форум), Сејфудин Токић (Коалиција „Битно је бити Бошњак“), Иван Шушњар, новинар портала поскок.инфо, Радмила Чичковић из Завода за статистику РС и Стево Пашалић, демограф.

Радмила Чичковић, директорица Завода за статистику Републике Српске изјавила је, да је „БиХ спремна да са 1. октобром крене у попис“. Иако је 4.000 пописивача до сада одустало, за њих су пронађене адекватне замјене са листе оних, који су пријавили за пописиваче, а нису прошли у првом кругу, рекла је Чичковићева. До одустајање је, како каже, долазило због неадекватне документације, али и инструкција које кандидати нису могли да савладају. Чичковићева је потврдила да је новац за пописиваче обезбијеђен.

Демограф Стево Пашалић каже да постоји много проблема на терену. “ Инструктори пролазе на тестовима, иако немају довољан број бодова, само зато што не постоји адекватна национална замјена“, каже Пашалић, тврдећи да ће такви људи обучавати пописиваче.

Нелогично је да се у Републику Српску увозе пописивачи из ФБиХ, да би се попунила квота, јер не познају људе и терен на којем треба да пописују, каже Пашалић.

Тврди да је кључно питање ко се пописује, а ко се не пописује, јер ће се „пописивати и они који су одсутни дуже од годину дана из БиХ“. Пашалић каже да није задовољан како се води кампања у РС.

Сејфудин Токић је оцијенио да није противзаконито да неко дође из иностранства и попише се у својој земљи.

Токић каже да је „ружно да руководиоци у Републици Српској говоре како ће то промијенити етничку структуру Републике Српске, када је, како тврди,“постојећа настала на геноциду“.

Бошњацима је, како каже, вијековима забрањивано да се национално изјашњавају, а циљ кампање „Битно је бити Бошњак“ јесте добијање реалне слике у БиХ.

По његовим пројекцијама, Бошњака у БиХ има између 53 и 55 одсто. Токић је оцијенио да појављивање дјеце у спотовима за попис није злоупотреба.

Новинар Иван Шушњар каже да Токићево лицитирање процентима Бошњака у БиХ има за циљ стварање бошњачке националне државе, што је Токић и потврдио.

Контрапродуктивно је, како каже, да ће се пописивањем дијаспоре „напумпати“ број Бошњака, што ће показати да су они најмање протјеривани?! Попис ће показати „шокантан број Срба, јер постоји мишљење да су они најмање протјеривани“, каже Шушњар.

Слободан Наградић, из Српског демократског форума, каже да је попис требало провести давно. Ово је попис становништва оних који станују у БиХ, јер је „примарно да се након 22 године у БиХ зна колико нас има“, каже Наградић. Он каже да Срби не воде посебну кампању, јер за тим нема потребе.

Муфтија београдски Мухамед Јусуфспахић, у јављању из београдског студија, каже да је на попису 2011. године у Србији, Исламска заједница позвала муслимане да се изјашњавају онако како се осјећају. Јусуфспахић је казао да се он лично изјаснио као Бошњак и да су Бошњаци имали апсолутну слободу да се тако изјасне на попису у Србији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *