Вијести, Регион

Породице: Не верујемо више Еулексу

1676275873523790b20882f470236256_orig

Београд – Породице киднапованих и убијених на Косову прекинуће сваку сарадњу са Еулексом због ослобађања криваца за ратне злочине у Клечки.

„Данашња ослобађајућа пресуда за Фатмира Љимаја и његових деветоро саизвршилаца, где је било и сведока и доказа, потпуно је поразила породице киднапованих и убијених“, казала је представница Удружења тих породица Гордана Ђикановић и указала да се претпоставља да је у кречану у селу Клечка бачено најмање 50 запаљених тела, углавном Срба.

Према њеним речима, проблем је још већи јер Клечка није имагинарна масовна гробница, већ јама из које су ексхумирани посмртни остаци који су идентификовани и предати породицама.

„Остаци тих девет идентификованих, масакрираних тела су сахрањени. Неко је убио те људе, чак је мало јасних случајева као што су те две масовне горобнице – Клечак и Волујак. Ако их нису убили Љимај и ‘другови’, за које се то поуздано зна, онда захтевамо од Еулекса да истражи ко је“, казала је Ђикановићева.

Она је додала да су Удружење и породице киднапованих и убијених на Косову и Меохију веровали да ће правда, за коју кажу да је спора али достижна, коначно после 15 година како су Срби страдали и бачени у јаму, бити задовољена.

„Веровали смо да је сарадња са Еулексом искрена, после овога нема више смсила, ово је тако чист случај, било је много сведока. Проблем је једино што сви путеви откривања злочина над Србима воде до политичког и државног врха Косова“, казала је Ђикановићева.

„Немамо више коме да верујемо и коме да се обратимо, веровали смо том суду састављеном од Еулексових судија, а испало је да од тога нема ништа“, додала је она.

Основни суд у Приштини данас је, на поновљеном суђењу у Приштини, ослободио бившег команданта ОВК Фатмира Љимаја и још деветорицу оптужених за ратне злочине у селу Клечка, због недостатка доказа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *