Спорт

Новак влада већ 100 недеља

sp-novak_620x0

НАЈБОЉИ тенисер света Новак Ђоковић наредног понедељка започеће 100. недељу на првом месту АТП ранг листе. Ову „магичну“ бројку достигло је још свега осморица такмичара у историји белог спорта, што говори о каквом се подвигу српског играча, заправо, ради.

Рекордер и практично недодирљив међу вечним шампионима је фантастични Швајцарац Роџер Федерер, који је владао тенисом 302 седмице, док су „ниво 200“ у својим богатим каријерама прешли другопласирани Пит Сампрас (286), трећи по рангу Иван Лендл (270) и славни Американац Џими Конорс на четвртом месту (268). Његов земљак Џон Мекинро је пети (170), Швеђанин Бјерн Борг шести (109), а испред Нолета још су Рафаел Надал са 102 недеље на трону и Андре Агаси (101).

У овом тренутку Ђоковић има предност од 260 поена у односу на Шпанца са Мајорке, захваљујући бодовима освојеним протеклог викенда у полуфиналу Светске групе Дејвис купа (140 поена освојио у два сингла против Канађана). То му гарантује да ће и достићи свог ривала по временском периоду проведеном на првом месту (6. октобра), али ће баш тада бити и на највећем изазову да изгуби „круну и жезло“.

Наиме, Новак брани титулу и 500 поена на турниру у Пекингу, који почиње 29. септембра, а финале је на програму седам дана касније. Надал не брани ниједан поен у тој недељи. Дакле, да би задржао вођство, Ђоковићу је неопходан пехар са овог такмичења, али и да Надал не уђе у финале које носи 300 бодова на АТП догађајима из серије 500.

Ђоковић је свој сан остварио после уласка у финале Вимблдона 2011. године када је постао краљ белог спорта, и био је први 53 недеље све до краја гренд слема у Лондону наредне године. Тада је Федерер поново избио на чело. Прво место Новак је вратио 5. новембра 2012. после Мастерса у Паризу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *