Вијести, Регион

Пореч одбио штандове за потписе против ћирилице

ПОРЕЧ – Хрватски град Пореч одбио је захтев Штаба за одбрану хрватског Вуковара, организације која се бори против ћирилице, да се на јавним површинама допусти постављање штандова на којима би се до 1. децембра прикупљали потписи петиције за такозвани „референдум о ћирилици“.

Како је образложено, град то сматра непримереним јер су у Истри достигнути високи стандарди заштите мањинских права, пренео је „Јутарњи лист“.

 

Српска азбука (фото: Чувари ћирилице, https://www.facebook.com/SerbianAlphabet)

Српска азбука (фото: Чувари ћирилице, https://www.facebook.com/SerbianAlphabet)

„Сматрамо да је инструмент референдума контрапродуктиван у поступку уређивања међунационалних односа, нарочито када постаје средство наметања воље већине у односу на права једне националне мањинске групе која је, по дефиницији, у слабијем и подређеном положају“, саопштио је градоначелник Пореча Еди Штифанић, одговарајући на прозивке штаба.

Он је прецизирао и да је Статутом Града Пореча дефинисано да се припадницима италијанске аутохтоне националне заједнице осигурава пуна афирмација њиховог индивидуалног и колективног идентитета без обзира на њихов удео у укупном становништву, а натписи на плочама с називима места, улица и тргова истичу се на хрватском и италијанском језику.

„Као легално изабрани представници наше мултикултуралне и вишеетничке локалне средине, не желимо да учествујемо, па макар и симболично, кроз доделу простора за прикупљање потписа, у покретању референдума који има за циљ ограничавање људских, односно мањинских права. На то нас обавезује достигнут цивилизацијски ниво међуетничке толеранције и суживота на истарском подручју“, закључује Штифанић.

Уз то, он изражава уважавање за историјску улогу града Вуковара у стварању темеља модерне и савремене хрватске државе и „инсистираће, као и до сада, да се жртва оних који су пали за слободну домовину, никада не заборави“.

Потписе за расписивање референдума о изменама Уставног закона о правима националних мањина, према којем би припадници националне мањине право на употребу свог језика и писма имали уколико чине најмање 50 одсто становништва града или општине, а не као до сада једну трећину, активисти штаба прикупљају од 17. новембра до 1. децембра на око 2.000 локација широм Хрватске.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *