Вијести, Регион

Почасна артиљеријска паљба на Калемегдану

БЕОГРАД: Министарство одбране и Војска Србије низом активности обележавају 23. април – Дан Војске Србије, а тим поводом ће 22. априла, на Калемегдану бити извршена почасна артиљеријска паљба.

Почасна артиљеријска паљба, коју традиционално изводи почасни батаљон Гарде Војске Србије почеће у 17 сати, са Савке терасе београдске тврђаве.
У центру Београду ће, такође сутра бити организован и дефиле Репрезентативног оркестра Гарде у Београду, са почетком у 15.30 сати.
За 23. април планирано је отварање изложбе „Пиштољи из збирке западноевропског оружја“ у Галерији Војног музеја, најавило је раније Министарство одбране.
Централна свечаност поводом обележавања Дана Војске Србије „Ђетиња 2014“ одржана је 16. априла у Ужицу, у присуству државног и војног врха и многобројних грађана.
Претходно су, 11. априла у Београду додељене годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат, докторску дисертацију и магистарски рад у Министарству одбране и Војсци Србије,
Организован је традиционални концерт „Наша деца“ на коме су, у пратњи Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, наступила деца активних и пензионисаних припадника система одбране.

Почасни плотун

Почасни плотун

Војска Србије прославља свој празник 23. април, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
Други српски устанак представља темељ за стварање српске државе односно српске војске, а као продукт самосталности српске државе уследило је стварање стајаће војске и установљавање Гарде, од 76 младића „по стасу и угледу“ из најбољих сеоских кућа.

 

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *