Вијести, Регион

Пахор: Николић заслужује признање

002371

Словеначки председник Борут Пахор изјавио је у Скопљу да предсједник Србије Томислав Николић заслужује признање за оно што је урадио како би Србија напредовала ка ЕУ и изразио оптимизам у погледу даљег напретка Србије ка ЕУ.

„Предсједник Томислав Николић је крунисао европске напоре Србије. Он је имао храбрости да уради оно што мој пријатељ Тадић није имао храбрости да учини,“ рекао је у Пахор у интервјуу за македонску телевизију Сител.

За Пахора, споразум између Србије и Косова је кључ за стабилизацију региона.

Он каже да је када је Николић изабран за предсједника „био скептичан, јер у принципу не вјерује никоме ко је у прошлости имао веома националну реторику.“

„Али, оно што сам очекивао да мој пријатељ Тадић уради, он није урадио, а Николић је на крају смогао храброст за то. Он заслужује признање,“ рекао је Пахор.

Словеначки предсједник је оптимиста када је ријеч о даљем напретку Србије ка ЕУ и подршци Њемачке напорима Београда.

„Мислим да би била велика грешка да ЕУ не разумије огроман напор преговарача“ из Београда и Приштине, рекао је Пахор, а посебно, како је додао, напоре Србије.

Предсједник Словеније се осврнуо и на ситуацију у другим земљама у региону.

Он је у дводневну посјету Скопљу дошао како би свом колеги Ђорђу Иванову пренио јасну поруку шта би Македонија требало да уради да добије датум преговора са ЕУ.

Пахор, који је, заједно са Јадранком Косор био творац споразума о Пиранском заливу између Словеније и Хрватске тврди да је потребна храброст и политичка воља да се пронађе рјешење.

Он каже да, као пријатељ Македоније сматра да је потребно поново понудити веродостојну иницијативу за компромис на који међународна заједница неће остати равнодушна.

„Они треба јасно да виде да је Македонија спремна на компромис“ рекао је Пахор оцијенивши да ће се онда и од Атине очекивати одговарајући одговор.

Словеначки предсједник такодје вјерује да се Босна и Херцеговина неће распасти и да Република Српска неће прогласити независност.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *