Регион

Одржан протестни скуп против ћирилице у Вуковару

(Фото: Новости)

(Фото: Новости)

Вуковар – Око 20. 000 грађана, махом ветерана из скоро свих делова Хрватске, протестовало је у суботу у Вуковару захтевајући забрану или дугогодишње одлагање увођења српског језика и ћирилице у службену употребу у том граду.

Двочасовни протестни скуп организовао је Стожер (штаб) за одбрану Вуковара, који је за април најавио и велики протест у Загребу.

Шеф Штаба Томислав Јосић прочитао је захтеве у којима се тражи јавна расправа у Сабору, уз присуство чланова Штаба, у вези са, како је рекао, насилним и безусловним спровођењем закона о националним мањинама.

„Сматрамо да нису испоштовани неки закони на којима су створени вештачки услови за спровођења закона о националним мањинама у Вуковару“, рекао је Јосић.

Како извештава Хрватски радио, основу програма протестног скупа чинили су извештаји новинара Синише Главашевића писани за време борби за град 1991. Године.

Присутнима се обратио песник Надомир Тадић Шутра, рекавши да Вуковарци неће дозволити да буду „понижени поновним увођењем ћирилице као симбола вуковарског идеала и под плаштом поштења и закона град прошарају писмом којим су освајачи шарали 1991. Године“.

Учесници су у колони у којој је по процени организатора било око 20. 000 људи прошли градом до „Крста жртвама за слободу Хрватску“.

У Загребу је на централни Јелачићев трг дошло 20 – ак ветерана који су дали подршку вуковарском скупу, а подршку су добили и од ветерана из Шибеника. У протеклим седмицама, откако се испоставило да према попису становништва у граду живи 34, 87 одсто Срба који имају право на увођење српског језика и ћирилице као службеног писма, десничарске странке и ветеранска удружења протестовали тражећи да се примена закона у граду онемогући или барем одгоди за неких 10, 20 или 50 година.

Српски језик и ћирилица треба да буду уведени као службени сходно уставном закону о правима националних мањина и другом законским прописима да у местима у којима живи више од трећине припадника неке мањине, њен језик и писмо могу бити службени.

Да ће се закон поштовати више су пута потврдили премијер Зоран Милановић и министар управе Арсен Баук одговарајући на питања посланика ХДЗ – а и других десничарских партија.

Председник Заједничког већа општина и саборски посланик Самосталне демократске српске странке Драган Црногорац уочи данашњег скупа у Вуковару за Танјуг је изјавио да се атмосфера око увођења српског језика и ћирилице као службеног језика и писма подгрева уочи мајских локалних избора.

Настојање странака да протестом против ћирилице мобилишу десне гласаче Црногорац је оценио као жељу да наруше демократско уређење државе. Подсетио је да је у Вуковару већ одржан један скуп против ћирилице који је био јако слабо посећен уз крајње непримерене пароле, а било је и елемената да се скуп забрани.

Он је подсетио и на иницијативу Хрватске странке права – Анте Старчевић која је скупила 4. 200 потписа против увођења ћирилице, наводећи да је то мала подршка и да је од питања ћирилице грађанима Вуковара важније да ли имају где да раде и од чега да живе.

Српски језик

Српски језик и ћирилица треба да буду уведени као службени по законским прописима да се у местима у којима живи више од трећина припадника неке мањине, њен језик и писмо могу бити службени. По попису из 2011. У граду живи 34, 87 одсто Срба који очекују да се створе услови за спровођење закона.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *