Регион

Нови Сад: За карцином крив азбестни кров?

Електротехничка школа „Михајло Пупин“ у Новом Саду (Фото: Новости)

Електротехничка школа „Михајло Пупин“ у Новом Саду (Фото: Новости)

Нови Сад – Азбест који се читав век, од саме изградње, налази у крову средње Електротехничке школе „Михајло Пупин“ у Новом Саду, могао би бити узрок настанка тумора, од којих је тренутно оболело шест професора ове школе.

Иако је Институт за заштиту на раду потврдио пре два дана присуство више од 15 одсто азбеста у узорку грађевинског материјала узетог с крова, стручњаци још не могу са сигурношћу да доведу у везу ту опасну материју са шесторо оболелих наставника.

Међутим, чињеница је да је информација о опасној материји, која је за дистрибуцију и употребу забрањена 2011. године, уздрмала надлежне, јер је у градском буџету већ спремљен новац за нов кров, а алармиран је и Завод за здравствену заштиту радника, који ће случај оболелих професора преузети у своје руке.

„Тачно је да је реч о карциному код шест професора, али су обољења различитог локалитета“, каже др Нада Мачванин из Завода за здравствену заштиту радника.

„Међутим, незахвално је давати још било какве конкретније информације, да се паника не би беспотребно ширила.“

Азбест је, каже она, природни минерал и ако дође до разграђивања грађевинског материјала, влакна азбеста се из њега ослобађају у виду финих, ситних честица, које могу преко горњих респираторних путева да дођу до организма и изазову, као најтежу компликацију, рак плућа.

„Међутим, то што су карциноми код професора на различитим локалитетима може да значи и да азбест није узрок тумора, а може да значи и да је тумор метастазирао на друге делове. О томе је много рано говорити, а знаћемо више кад добијемо комплетан увид у њихову медицинску документацију“, објаснила је др Мачванин.

Напоменула је, међутим, да удисање азбеста може да изазове карцином тек након десет и више година боравка у таквом простору и да ђаци нису изложени опасности. Како каже, нема простора за панику код родитеља и ученика.

Нико из руководства Електротехничке школе није био спреман да коментарише овај случај, јер су, како су и сами рекли, затечени и шокирани могућношћу да је неколико запослених оболело због услова у школи.

„Лов“ на објекте

Из Градске куће већ се одвојило око 10 милиона за радове реконтрукције крова Електротехничке школе, као и крила која воде према унутрашњем делу школског дворишта. Ови радови биће изведени на лето. Градска управа је донела одлуку да се у најхитнијем року попишу сви објекти у Новом Саду са азбестним крововима и предузму одговарајуће мере за њихово уклањање.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *