Вијести, Регион

Одлука о учешћу Срба у такозваној косовској власти – после нове бриселске рунде

НАЈАВИЛИ ОДЛУКУ ПОСЛЕ СУСРЕТА СА ВУЧИЋЕМ, СРЕЛИ СЕ СА ВУЧИЋЕМ, А ВУЧИЋ – НИ РЕЧ

  • Директор владине Канцеларије за КиМ Марко ЂУРИЋ: „Нећемо да пристанемо на политику руље и демонстраната, који хоће да обликују живот и састав Владе, нећемо да прихватимо понижавање српске заједнице, тако што ће улични покрет да одређује ко ће да буде српски представник у покрајинским институцијама“

        ОДЛУКА о даљем учешћу представника Срба у косовским институцијама биће донета следеће недеље, после састанка у Бриселу, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

        Ђурић је новинарима, после састанка представника листе Српска са премијером Александром Вучићем, рекао да ће се сви будући кораци доносити јединствено и у интересу српског народа.

        На следећем састанку, према његовим речима, учествоваће покрајински министри, градоначелници и представници Срба у косовским органима, као и премијер Александар Вучић.

        Ђурић је рекао да је смена српског министра у косовској влади Александра Јаблановића била једнострани потез, који отежава наставак дијалога у Бриселу.

        Он је истакао да Влада Србије, као и сви представници Срба у покрајинским институцијама, сматрају да Јаблановић није учинио ништа лоше и да не прихватају одговорност за повећање тензија у покрајини.

        Ђурић је нагласио да Српска листа није извор нестабилности већ доприноси изградњи односа и нормализацији у покрајини.

         „Нећемо да пристанемо на политику руље и демонстраната, који хоће да обликују живот и састав Владе, нећемо да прихватимо понижавање српске заједнице, тако што ће улични покрет да одређује ко ће да буде српски представник у покрајинским институцијама“, рекао је Ђурић.

         „Тај корак Исе Мустафе и Хашима Тачија чини гором атмосферу пред предстојећу рунду дијалога, а ми ћемо све одлуке доносити након консултација с представницима Срба на Косову и Владом Србије“, рекао је Ђурић. Он је навео да ће једна од тема на предстојећој рунди дијалога у Приштини бити и та недавна догађања на Косову.

        Ђурић је навео да Јаблановићева изјава, којом је иницирао одлуку косовског премијера да га смени, ни на који начин не заслужује осуду, или критику, као и да он ниједном речју није увредио албански народ, политичаре не КиМ, нити жртве рата.

         „Он је својом изјавом осудио оне које су камењем напали аутобус у којем су били Срби који су ишли да одају пошту преминулима“, рекао је Ђурић. Он је истакао да ни Влада Србије ни Срби са Косова не прихватају одговорност за повећање политичких тензија, већ да српска листа доприноси стабилности, изградњи бољих односа и нормалног амбијента за Србе и Албанце на КиМ.

        Смењени министар Александар Јаблановић рекао је новинарима да је уверен да ништа лоше није урадио, јер је задатак представника Срба у косовским институцијама да побољшају живот Срба на Косову и учине све да дође до помирења. Он је истакао да је очигледно да на КиМ постоје јаке снаге које не желе зближавање два народа, већ да се сукоби заоштравају.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић

На састанку у Влади Србије присуствовали су Бранимир Стојановић, Љубомир Марић, Алкександар Јаблановић и Братислав Николић, као и министар за рад и запошљавање Александар Вулин.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *