Вијести, Регион

Саучесници у отцепљењу КиМ

„СТАЛНО НАМ НАМЕЋУ ПРЕГОВОРЕ ПО СВЕ НОВИМ И НОВИМ ТАЧКАМА”

  • Најавио „платформу” кад се Александар Вучић врати из Брисела, са преговора који почињу 9 фебруара, као заједнички предлог њих двојице и нагласио: „Што је могла држава да повери Косову и Метохији – то је Србија поверила, и ту је крај”
  • Николић нагласио да они који се не усуђују да га критикују, покушавају да покажу како он цепа СНС. Па устврдио: „Па ја се не чујем са члановима странке уопште! Мој син је председник извршног одбора, и још нисмо разговарали о томе шта се дешава у странци. То су зрели људи”

         ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је да је припремио одређени нацрт платформе за Косово и Метохију и да ће о томе наставити да разговара са Александром Вучићем после 9. фебруара и повратка премијера са разговора у Бриселу.

         Николић је у интервјуу за Спутњик рекао да сматра да Србија мора да определи своје крајње и трајно решење које замишља у вези са КиМ.

         Он је рекао да је то потребно „зато што нам стално намећу преговоре по све новим и новим тачкама”.

         „Све ми се чини да, уколико кренемо даље од Бриселског споразума, ми у ствари прећутно почињемо да учествујемо, или да саучествујемо, у успостављању независности Косова и Метохије. То што је могла држава да повери Косову и Метохији, то је Србија поверила, и ту је крај” истакао је председник Србије.

         „Мислим да ће та платформа бити донета кад се врати председник Владе Александар Вучић из Брисела 9.-10. – Онда ће бити на нашем дневном реду…” – рекао је председник Николић који је додао да је разговарао са Вучићем, да је кроки припремио…

         Међутим, додао је, нису разговарали о томе да се потпуно уђе у процедуру „уз, наравно, потпуну сагласност нас двојице”.

         Он је додао да, пошто као председник државе, нема право да предлаже Народној скупштини ништа осим измена Устава, предлог влада доставља парламенту на усвајање.

         Николић је додао да је у свим разговорима са председником Русије добио уверавања да ће Русија да подржи сваки став Србије.

         „Ми не можемо да продамо веру за вечеру. Не можемо да односе са Руском Федерацијом упропастимо тиме што бисмо послушали туђе налоге. Зато што ја никако не могу да прихватим да чланством у некој организацији изгубите себе”, рекао је председник Србије.

         Одговарајући на питање у вези са председавањем Србије ОЕБС-ом и – да ли Србија може да помогне у дешавањима у и око Украјине – Николић је рекао да смо много раније аплицирали да копредседавамо са Швајцарском, и добили ту част и обавезу.

         Додао је да се десило да су нам сада три пријатеља у некаквом сукобу – Европска унија, Украјина и Русија и да Србија неће да бира ко јој је већи пријатељ.

         „Ми бисмо могли, ако нам то дозволе, с обзиром на то да смо мали. Хоће ли неко дозволити да га једна мала држава, један народ који је проживео свашта, и зато веома искусан, приведе „познанију права”, што би рекли, и да се коначно тај проблем реши. Али, и ако нам то не дозволе, и ако се тај проблем не реши, мислим да нико неће бити незадовољан председавањем Србије и понашањем Србије”, рекао је председник.

         Председник Србије је – замољен и да прокоментарише однос са Вучићем и наводни сукоб између њих – одговорио да су то приче оних који не желе добро ни Српској напредној странци, ни српској Влади, па ни председнику…

         „Ја сам већ тема и мета скоро свих таблоида и безмало свих медија… који руше углед институције председника Републике, а и мене лично, у покушајима да дестабилизују тај однос и ту хармонију која постоји између Вучића и мене”, рекао је Николић.

         Како је оценио, Вучић је ризиковао да повуче тешке потезе, спроводи реформе које доносе лошији живот привремено, у кратком наступајућем периоду од годину или две дана.

 

Српски председник Томислав Николић

Српски председник Томислав Николић

„То може да наиђе на велике критике. Они који се не усуђују да га критикују, они покушавају да покажу како то ја радим – како ја цепам странку, како ја… Па ја се не чујем са члановима странке уопште! Мој син је председник извршног одбора, и још нисмо разговарали о томе шта се дешава у странци. То су зрели људи”, рекао је Николић.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *