Вијести, Регион

За Мађарску су важнији односи са Немачком и Русијом него са САД

НАЗВАО ИХ „ДВЕМА СИЛАМА КОЈЕ СУ СНАЖНО И ДУГОРОЧНО ПРИСУТНЕ У СРЕДЊОЈ ЕВРОПИ“

        МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је да су за њега односи са Русијом и Немачком већи приоритет него односи са Сједињеним Америчким Државама, преноси данас бриселски портал ЕурАктив.

         „Ако хоћемо трајни мир и безбедност за Мађарску, онда то морамо да решавамо са две силе које су снажно и дугорочно присутне у Средњој Европи”, рекао је Орбан за овај портал.

        Он је навео да су САД „важан партнер“, али да њихова позиција често зависи од унутрашње политичке ситуације и да није сигуран колико тежине Вашингтон придаје региону.

        Орбанова изјава дата је у јеку захлађења мађарско-америчких односа, након што се премијер нашао на мети критика највиших представника америчке администрације, који су га оптужили за гушење демократије и подстицање корупције.

        САД су прошле године ставиле неколико функционера Орбанове партије Фидес на црну листу особа којима је забрањено издати визе због сумње да су учествовали у корупционашким аферама.

        Орбан је све чешће на мети критика и унутар ЕУ, због благонаклоног односа према Русији и заступања става да би рестриктивни, „либералан” модел демократије, какав влада у Русији и Кини, био бољи за Мађарску од система који влада у већини европских земаља.

        Немачка канцеларка Ангела Меркел је током посете Будимпешти оштро критиковала Орбана због тог става, упозоривши га да су либералне вредности као што су слобода говора и политичког организовања везане за саму суштину демократског поретка.

Мађарски премијер Виктор Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан

Из Москве је најављено да би у Будимпешту ускоро требало да дође и руски председник Владимир Путин.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *