Вијести, Регион

Од 1. јула у Хрватску само с биометријским пасошем

004864
Министарство спољних послова Босне и Херцеговине примило је ноту хрватске амбасаде у БиХ о одлуци хрватске Владе, којом се ставља изван снаге међудржавни споразум о укидању виза, па је позвало грађане БиХ да поштују нова правила, која ће важити од 1. јула, када Хрватска уђе у Европску унију.

Министарство спољних послова БиХ подсјетило је да ће се за држављане БиХ, од 1. јула ове године, за путовања у Хрватску примјењивати режим за путовање у земље потписнице Шенгенског споразума, односно да ће прелазак границе бити могућ с биометријским пасошима. Изузетак ће бити само ако земље-чланице ЕУ одобре даљњи прелазак границе с Хрватском са личним картама, али и оне ће морати да садрже биометријске податке.

Власти БиХ ће, због уласка Хрватске у ЕУ, издавати нове малограничне пропуснице својим грађанима с подручја уз границу с Хрватском, које ће имати електронски чип и служиће за лакши прелазак границе.

Пропуснице ће бити штампане у три језичке варијанте, издавање треба да почне у року од 70 дана, а за тај пројекат одобрено је 230.000 евра из буџета.

Како је саопштено са сједнице Савјета министара БиХ, увођење посебних малограничних пропусница захтјев је који БиХ мора да испуни да би испоштовала стандарде Европске уније који важе у тој области.

Полицијске управе у Хрватској су још почетком маја позвале хрватске држављане који живе у пограничном појасу према БиХ да поднесу захтјеве за издавање нових малограничних пропусница, а БиХ је

тек сада предузела мјере како би започела да издаје сличне документе до уласка Хрватске у Европску унију.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *