Регион, Технологија и Наука

„Научни рад води у глад“

Тражили законско решење уз поруку: „Нећете нас отерати са ових простора као Николу Теслу“.

НЕКОЛИКО СТОТИНА НАУЧНИКА ИЗ 40 ИНСТИТУТА ИСПРЕД ВЛАДЕ СРБИЈЕ ТРАЖИЛО СМЕНУ МИНИСТРА ВЕРБИЋА

  • Председница Синдиката запослених у научно-истраживачкој делатности Ђурђица ЈОВОВИЋ: „Протест су подржали представници 40 института, али људе је мало срамота да изађу на улицу. На ово нас је натерала незаинтересованост министра Вербића за научни сектор у свом ресору. Данашњи протест треба да га опомене и позове да схвати да постоји нас 6.000 запослених, од чега 3.600 истраживача у 50-ак акредитованих института“
  • ФАКТИ: Ево, изађоше научници пред Вучићеву владу. Са опоменом: „Научни рад води у глад“. Међутим, не указаше (најблаже речено) на аномалију: да Вучићева власт из буџета више издваја за НВО него за науку!

НЕКОЛИКО стотина запослених у научно-истраживачкој делатности протестовало је данас у Београду тражећи смену министра просвете, науке и технолошког развоја Срђана Вербића и увођење институционалног финансирања те области.

Председница Синдиката запослених у научно-истраживачкој делатности Ђурђица Јововић рекла је новинарима на протесту на Тргу Николе Пашића да статус научних радника треба да буде решен, како запослени у тој делатности не би више били трошак државе.

„Главни разлози данашњег протеста исти су као и 2013. године. Тражимо да се не финансирамо пројектно из ставке „специјализоване услуге“, коју свако министарство користи за трошкове репрезентације и путовања, док наше министарство ту види зараде за наш научно-истраживачки рад“ – казала је Јововић.

Како је навела, запослени у научно-истраживачкој делатности траже и да буду изједначени са својим колегама на Универзитету и да добију институционално финансирање на основу кога би имали „загарантовану плату“.

„То је проблем који нас деценијама мучи али нико није имао снаге, знања или пара да га реши. Објављујемо радове у међународним часописима, препознаје нас међународна јавност, али не и наш министар. Позивали смо га у више наврата на састанке, али је он те позиве игнорисао, рекла је председница Синдиката.

Јововић је истакла да је Вербић са сарадницима имао 18 месеци да донесе нову стратегију, закон и да на време распише нови конкурсни период, додавши да „све раде у последњем моменту“.

„Речено нам је да морају да објаве конкурс у децембру што је за нас страшна чињеница јер не знамо са чиме улазимо у 2016. годину. Нема конкурса, закона, стратегије. Нацрт који сада видимо је застрашујући, у првом делу пише шта нису урадили а у другом наводе да це критеријуми бити строжији“, казала је Јововић.

Она је додала да се то односи на све истраживаче, јер се пројектни циклус завршава 31. децембра 2015. године.

„Будућност нас који радимо у институтима је неизвеснија, јер ће наше колеге на факултетима добијати плате из просвете. Они знају за шта раде, а ми не знамо“, казала је Јововић.

Упитана – зашто протесту не присуствује већи број научних радника – Јововић је оценила су запослени у тој области „елита ове земље“ и да их је срамота да на улици траже остваривање права.

„Протест су подржали представници 40 института, али људе је мало срамота да изађу на улицу. На то нас је натерала незаинтересованост министра Вербића за научни сектор у свом ресору. Данашњи протест треба да га опомене и позове да схвати да постоји нас 6.000 запослених, од чега 3.600 истраживача у 50-ак акредитованих института“, рекла је Јововић.

Учесници протеста носили су транспаренте на којима је писало „Нећете нас отерати са ових простора као Николу Теслу“, „Научни рад води у глад“, „Хоћемо закон, нећемо милостињу“.

Након окупљања на Тргу Николе Пашића, учесници протеста прошетали су до зграде Владе Србије, где су предали своје захтеве.

„Научни рад води у глад“

Скуп који је обезбеђивала полиција, завршен је без инцидената испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Бета

Извор: Факти.рс

Вијести о…: А шта раде остали синдикати у образовању? Да ли они подржавају протесте овог синдиката и продају Телекома? Посебан колективни уговор (ПКУ) за високо образовање је усаглашен још летос. Ко је крив што још није потписан? Синдикати или Влада? И ко у Влади? Да ли у Србији још постоји образ? Имају ли га руководства синдиката?

Коментариши чланак

Коментара