Вијести, Свијет

Турска оборила руски војни авион на граници са Сиријом

МОСКВА – Војни авион који је Турска данас оборила на граници са Сиријом је летелица Су-24 руске производње, саопштили су извори из Председништва Турске, наводећи да је авион оборен у складу са турским прописима након што је повредио ваздушни простор Турске.

Исти извори наводе да је председника Реџепа Тајипа Ердогана о обарању авиона обавестио начелник Генералштаба турске војске и да ће разговарати са премијером Ахметом Давутоглуом, пренео је Ројтерс.

Руско Министарство одбране је саопштило да је оборени авион руски и да није повредио турски ваздушни простор, преносе РИА Новости.

Неименовани турски званичник је рекао раније данас да су турски авиони ф16 оборили млазни војни авион којем је упућено упозорење пре него што је оборен.

Авион је експлодирао у ваздуху и у пламену пао на планину Туркмен на сиријској страни границе, јавиле су телевизије Си-Ен-Ен Турк и НТВ.

Приватна турска телевизија Хабертурк објавила је видео снимак на којем се види како се млазни борбени авион у пламену руши у близини турско-сиријске границе.

На снимку који је објавила агенција Анадолија види се како се два пилота падобраном спуштају из обореног авиона.

Су 34 (Фото: Спутњик)

Турски премијер Ахмет Давутоглу разговарао је са начелником Генералштаба турске војске и министром спољних послова о развоју догађаја на граници са Сиријом, саопштено је из Давутоглуовог кабинета, преноси Ројтерс.

Он је, такође, наложио Министарству спољних послова да се консултује са НАТО, УН и релевантним земљама у вези са развојем ситуације на сиријској граници.

ПОТВРЂЕНО ОБАРАЊЕ РУСКОГ „СУ-24“

МОСКВА, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ – Борбени авион „Су-24“ из руске ваздухопловне јединице у Сирији пао је данас на територији Сирије усљед напада са тла, саопштило је руско Министарство одбране.

Извор: Танјуг, Срна, фото Спутњик

Коментариши чланак

Коментара