Вијести, Регион

Наташа Кандић опет тужи српску војску и полицију за злочине над Албанцима

Natasa kAndic

Фонд за хуманитарно право (ФХП) данас је саопштио да је Тужилаштву за ратне злочине поднео кривичну пријаву против више припадника Војске Југославије (ВЈ) и полиције због основане сумње да су 1999. године убили 78 косовских Албанаца у селу Краљане, у општини Ђаковица.

Како се наводи у саопштењу, ФХП је поднео кривичну пријаву против шест идентификованих официра и припадника 125. моторизоване бригаде Војске Југославије (125. мтбр ВЈ), команданта 24. одреда Посебних јединица полиције (ПЈП) и више неидентификованих припадника ВЈ и 24. одреда ПЈП због основа сумње да су наредили, односно извршили убиство 78 мушкараца косовских Албанаца у селу Краљане (општина Ðаковица), 4. априла 1999. године.

Међу пријављенима су Драган Живановић, тадашњи командант 125. мтбр ВЈ, Жарко Браковић, тадашњи командант 24. одреда ПЈП, Ђорђе Николић, начелник штаба 125. мтбр ВЈ и Роберт Шмајцељ, заменик команданта 5. борбене групе 125. мтбр ВЈ, додаје се у саопштењу.

ФХП је навео да су тела 17 мушкараца које су 4. априла 1999. године задржали припадници војске и полиције, нађена 2001. у масовној гробници код језера Перућац, код Бајине Баште, тела осам мушкараца ексхумирана су са гробља у селу Брековац, поред Ðаковице, док се за телима 53 мушкарца трага.

Међу 78 убијених мушкараца, 11 је било малолетно, а два најмлађа дечака су имала по 15 година, додаје се у саопштењу ФХП, чији је оснивач Наташа Кандић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *