Вијести, Свијет

САД, републиканци нуде компромис

bela-kuca_kjhz

Републиканци изашли са предлогом о шестонедељном продужењу лимита за задуживање, што би отворило врата за решење финансијске блокаде владе САД. Обама ће вероватно потписати чак и краткорочно продужење лимита за задуживање, ако уз то не буду ишли неки други услови, каже портпарол Беле куће.

Америчка буџетска и дужничка криза напокон се померила с мртве тачке, пошто су републиканци изашли са предлогом о шестонедељном продужењу лимита за задуживање, што би отворило врата и за решење финансијске блокаде владе САД.

Републикански конгресмени ће пред америчког председника Барака Обаму изаћи са предлогом да се до 17. октобра изгласа продужење лимита за задуживање, на шест недеља, да би се то време искористило за решење буџетске кризе и смањење дефицита.

Из Беле куће је саопштено да би Обама могао да прихвати такав сценарио, али да мора прво да види све детаље понуђеног предлога.

Како преносе амерички медији, ако дође до договора, Конгрес би вечерас гласао за продужење лимита за задуживање, с тим што би то било орочено до 22. новембра.

Републиканци у свом плану, међутим, не помињу усвајање буџета, остављајући то питање отвореним пред разговоре који ће поподне уследити с Обамом.

Вођа републиканаца у Конгресу Џон Бејнер рекао је да желе да се нађу „на пола пута“ с Обамом око буџетских проблема.

„Време је да се преузме вођство. Време је за преговоре и разговоре“, додао је Бејнер. Он ће предводити осамнаесточлану делегацију која ће се данас приватно састати са председником САД.

Портпарол Беле куће Џеј Карни рекао је да ће Обама вероватно потписати чак и краткорочно продужење лимита за задуживање, ако уз то не буду ишли неки други услови.

Буџетска криза у Америци почела је 1. октобра, пошто две стране нису могле да се договоре око финансирања закона о здравственом осигурању (Обамакер).

Више од 800 хиљада, од два милиона запослених у федералној администрацији од тада се налази на принудним одморима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *