Вијести, Свијет

ОЕБС апелује на Литванију да поново почне да емитује руски Први канал

PR20110128165734

Забрана емитовања Првог канала руске телевизије на територији Литваније, која је уведена 9. октобра, „смањује плурализам медија“. Такво мишљење је изнела представница ОЕБС-а Дуња Мијатовић.

Њена изјава је изазвала дубоко разочарање у Вилњусу. „То је манипулација стандардима ОЕБС-а у сфери слободе медија. Слобода медија се не сме повезивати са намерним покушајима да се укаља сећање на погинуле за слободу Литваније и да се негира историјско памћење народа“, наводи се у званичном саопштењу литванског Министарства спољних послова.

Емитовање Првог канала у Литванији прекинуто је 7. октобра након што су у емисији „Човек и закон“ критиковане званичне верзије догађаја од 13. јануара 1991. у Вилњусу, када је дошло до сукоба совјетске војске са становништвом литванске престонице.

Ово није први пример агресивних мера литванских власти према онима који се не слажу са званичном верзијом догађаја, према којој су 13 погинулих становника Вилњуса били жртве „совјетских окупатора“. Тако је у јуну ове године бивши заменик градоначелника Вилњуса Алгирдас Палецкис осуђен на новчану казну од преко 3 хиљаде евра. Овај политичар је тврдио да су 1991. људи у литванској престоници страдали од руку локалних провокатора националиста, и да литванске власти намерно одржавају историјски мит како би контролисале конзервативно антируско бирачко тело, које може чинити до 25% укупног броја бирача.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *