Вијести, Регион

Поново скинута табла у Вуковару

Vukovar table

У Вуковару је синоћ са зграде државне управе поново скинута ћирилична табла. Претходно је Штаб за одбрану Вуковара демантовао да је постигнут договор да се двојезичне плоче више не уклањају.

Са зграде државне управе у Вуковару поново је скинута двојезична латинично-ћирлична табла и то дан пошто је донета одлука о повлачењу полиције и уклањању барикада које су обезбеђивале зграде на којима су постављени двојезични натписи.

Шеф канцеларије државне управе у Вуковарско-сремској жупанији Горан Бошњак изјавио је да је дојаву о нестанку табле примио у суботу око 21 час од ноћног чувара који је обилазио зграду, пренела је агенција Хина.

Претходно је Штаб за одбрану хрватског Вуковара, који се противи постављању двојезичних табли у Вуковару, саопштио да на састанку у петак с премијером Зораном Милановићем није договорено да се двојезичне табле више неће скидати, јер представници Штаба не желе и не могу да чувају „противуставно и противзаконито постављене предмете“.

После четворочасовног разговора с представницима Штаба у Вуковару, премијер Милановић изјавио је да двојезичне табле остају, јер се закон мора поштовати, али да их полиција више неће чувати и да је сада „на свачију савест и одговорност како ће се понашати“.

Штаб је раније најавио да ће разговори с представницима владе о двојезичности у Вуковару бити настављени 24. Октобра у Загребу и да би на том састанку могао да буде и председник Иво Јосиповић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *