Вијести, Регион

ММФ: Од Србије виши ниво лоших заjмова имаjу jедино Кипар и Грчка

УЧЕШЋЕ НЕНАПЛАТИВИХ КРЕДИТА У БАНКАРСКОМ СЕКТОРУ СРБИJЕ – 23 ОДСТО

       СТАЛНИ представник Међународног монетарног фонда (ММФ) за Србију Даехаенг Ким изјавио је данас да је учешће ненаплативих кредита у банкарском сектору Србије 23 одсто, а да виши ниво лоших зајмова имају једино Кипар и Грчка.

        Ким је на конференцији о споразумном финансијском реструктуирању привредних друштава рекао да је пре кризе ниво ненаплативих кредита био 10 одсто у Србији што је и у том тренутку било више у односу на регион.

        „Лоши пласмани су у Србији били високи и пре глобалне кризе у поређењу са регионом, а то показује да су и тада постојале велике структурне слабости“, навео је он.

       Ким је рекао да оваква ситуација мора што пре да се реши, као и да она захтева сарадњу владе, Народне банке Србије и учесника приватног сектора али и да су међународне финансијске институције својом стручношћу спремне да подрже ове напоре у наредном периоду.

       Навео је и неколико разлога који су утицали на пораст лоших зајмова у Србији, међу којима је брз раст задуживања корпоративног сектора, успорен раст компанија и девалвација динара.       

ММФ: Од Србије виши ниво лоших заjмова имаjу jедино Кипар и Грчка

ММФ: Од Србије виши ниво лоших заjмова имаjу jедино Кипар и Грчка

„Постоји још једна специфичност Србије која је довела до пораста броја лоших пласмана, а то је слабо корпоративно управљање банкама, посебно оних у државном власништву, али и компанијама“, навео је он.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *