Вијести, Регион

ДРЕЦУН: Чије је Тужилаштво за ратне злочине – америчко или српско?

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНСКОГ ОДБОРА ЗА КИМ ТРАЖИ ПРОВЕРУ ТРОШЕЊА СРЕДСТАВА У ТУЖИЛАШТВУ ИЗ БУЏЕТА И ДОНАЦИЈА

  • Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун открио да су из Тужилаштва правном саветнику Амбасаде САД поручили да су „спремни да се једном месечно састају и прецизније говоре о сваком предмету појединачно“
  • Дрецун тражи одговор на питање: да ли је тужиоца за ратне злочине Тужилаштво директно овластило да контактира са амбасадорима на тај начин и да ли су МУП и БИА о томе обавештени? 

        ПОСЛАНИК СНС и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је изложен бруталној кампањи притисака и претњи Тужилаштва за ратне злочине од када је питао да ли је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић на ту функцију изабран на законит начин.

Он је на седници парламента, када посланици сваког уторка и четвртка постављају питања, од председнице парламента Маје Гојковић и Владе Србије затражио одговор о законитом избору Векарића на функцију заменика тужиоца за ратне злочине и шта ће учинити како би њега заштитили у обављању посланичког мандата.

         „У атмосфери претњи, клевета и лажи не могу да обављам мандат“, рекао је Дрецун.

        Према његовим речима, Тужилаштво му прети предистражним поступком, покушава да га компромитује, повезује га са претњама које стижу у Тужилаштво…

        У прилог томе колико је озбиљан притисак на њега, Дрецун је навео и писмо које је, како тврди, Тужилаштво упутило неким страним амбасадорима у Београду, у којем га „тужакају да може да нанесе штету“.

         „У Тужилаштву оспоравају право председника Одбора за Косово да на седници тражи присуство државних органа, а Тужилаштво то јесте, да тражи одговоре из оквира њихове надлежности. Ја сам мандат добио од грађана, а не од страних амбасадора“, подвукао је Дрецун и додао да је то скандал који представља напад на Скупштину и на њено Уставом дефинисано место.

Дрецун је такође рекао да су из Тужилаштва правном саветнику Амбасаде САД поручили да су „спремни да се једном месечно састају и прецизније говоре о сваком предмету појединачно“.

Mилован Дрецун

Mилован Дрецун

„Чије је Тужилаштво, америчко или српско“, питао је он.

Он је такође упитао и да ли је тужиоца за ратне злочине Тужилаштво директно овластило да контактира са амбасадорима на тај начин и да ли су МУП и БИА о томе обавештени и такође затражио одговор – када ће бити проверено трошење средстава у Тужилаштву из буџета и донација.

Председница парламента затражила је од Дрецуна да јој достави документацију, како би могла да му у року од 15 дана одговори.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *