Регион

Мистерија: На десетине мртвих ража насукано на плажи у Гази

028548
На десетине мртвих ража мистериозно се појавило на плажи у Газа Ситију. То је први пут да се ова врста рибе (подврста мобула – „морски голуб“) појавила на плажама у Палестини у посљедњих шест година.
Локални рибари изненађени су оваквом појавом. Однијели су их на пијацу, гдје се продају као специјалитет. Ове раже могу бити дугачке и до пет метара, а тешке до 76 килограма.

Стручњак за раже Роб Рубин каже да је и он изненађен оваквом појавом.

– Мобуле често путују у великим јатима од неколико хиљада животиња, а често могу да се виде како скачу из воде на површину и окрећу се у ваздуху, што је невјероватан призор. Ово што се види у Гази је и мени необичан призор. Радио сам у Калифорнијском заливу много година и видио сам на стотине јата мобула, али никад нисам видио овакво масовно насукавање – каже Рубин.

Раже насукане у Газа Ситију на перајима имају трагове крви, што према Рубиновим ријечима може да значи да су ударале у чамце, стијене или једни у друге. Роб Рубин каже да је без прегледа лешева ража немогуће са сигурношћу утврдити узрок смрти, јер је могуће и да је дошло до тровања.

– Исто тако, велика подводна бука или електронски сигнали можда су код њих створили осјећај дезоријентације, али то је само моја претпоставка – каже Рубин.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *