Вијести, Регион

Министарство просвете има пара, професорима да врати плате

ПРОФЕСОРИМА И НАСТАВНИЦИМА МОРА БИТИ ВРАЋЕН И ДРУШТВЕНИ УГЛЕД

        ПОКРЕТ Двери пружа пуну подршку праведним захтевима професора који се налазе у штрајку. Њихов материјални положај је такав да се након смањења плата налазе на рубу егзистенције.

        Као најобразованији део друштва, наши просветари не заслужују такав третман, поручили су на данашњој конференцији за медије, координатори Савета за науку Двери – проф. Зоран Павловић и проф. др Иван Дојчиновић.

        Они су истакли да у буџету Министарства просвете и науке има довољно средстава да, уз прерасподелу и рационалније коришћење, до смањења плата просветарима није морало ни доћи!

        Медијима је представљен нови програмски документ Покрета – Смернице нове просветне политике. Основно и средње образовање и васпитање.

        Програм има три дела: анализу проблема у просвети, решења која се могу остварити у дужем временском периоду и решења која је могуће применити у кратком периоду.

        Двери сматрају да је највећи проблем неодговарајући положај професора, и то не само у материјалном смислу, већ и у смислу смањења њиховог ауторитета. Повратак угледа овој професији требало би да буде заједнички циљ свих друштвених структура, независно од страначке припадности, јер је то интерес свих. Поред тога, потребно је да се на бољи начин промовише знање, како би оно постало циљ младим генерацијама.

        Просветни програм Двери бави се и правима и обавезама ученика, дисциплином и безбедношћу у школи, улогом родитеља у образовном систему, начином школовања наставника, осавремењивањем наставних планова и програма, коришћењем савремених метода у настави, стручним усавршавањем и напредовањем наставника, радом са ученицима са посебним потребама (инклузија),  управљањем школама.

        Координатори су представили остале чланове Савета за образовање и науку: проф. др Љубомир Протић и проф. др Александар Липковски са Математичког факултета у Београду, проф. др Милош Недељковић са Машинског факултета у Београду, проф. др Братислав Обрадовић са Физичког факултета у Београду, др Јелена Ковачевић Дојчиновић из Астрономске опсерваторије и мр Владимир Димитријевић, професор Гимназије у Чачку.

ДВЕРИ: Министарство просвете има пара, професорима да врати плате

ДВЕРИ: Министарство просвете има пара, професорима да врати плате

Савет је позвао све заинтересоване професоре и научнике да се прикључе његовом раду са циљем анализе, критике и предлога најбољих решења за образовање и науку у Србији.

(саопштење Покрета Двери)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *