Регион

Милојко Брзаковић: Tерористи користили неколико M70 од пре 1990-их

Директор фабрике „Застава оружје“ Милојко Брзаковић потврдио је данас да је више комада оружја које су користили исламисти у терористичким нападима на Париз 13. новембра произведено у тој крагујевачкој фабрици пре распада бивше Југославије.

БЕОГРАД – Директор фабрике „Застава оружје“ Милојко Брзаковић потврдио је данас да је више комада оружја које су користили исламисти у терористичким нападима на Париз 13. новембра произведено у тој крагујевачкој фабрици пре распада бивше Југославије.

Брзаковић је агенцији АП рекао да му је српско Министарство унутрашњих послова два дана после терористичких напада у Паризу, у којима је убијено 130 људи, послало серисјке бројеве оружја пронађеног у француској престоници током и после напада.

„Мислим да их је било седам или осам, све су биле аутоматске пушке, калашњикови“, рекао је Брзаковић.

Како наводи АП, у питању је југословенска верзија совјетске аутоматске пушке АК-47.

То оружје користила је ЈНА, касније и Војска СРЈ.

Брзаковић је у телефонској изјави за америчку агенцију рекао да су после распада бивше СфРЈ све зараћене стране могле да продају преостало оружје.

„Оружје је испоручивано војним субјектима у Словенији, Босни и Македонији за потребе ЈНА“, напоменуо је он.

Брзаковић је још истакао да сада у Србији ниједан производ фабрике „Застава оружје“ не може бити испоручен „без дозволе државе Србије“.

Политички аналитичар Зоран Драгишић

Политички аналитичар Зоран Драгишић

Политички аналитичар Зоран Драгишић изјавио је раније данас да уколико је и тачно да су терористи који су извели напад у Паризу користили пушке крагујевачке „Заставе“, то ни на који начин не може „окривити“ Србију за везе са терористима и Исламском државом.

Драгишић, који је професор на факултету за одбрану у Београду, за Танјуг је објаснио да су „Заставиним“ оружјем биле наоружане територијалне одбране свих бивших југословенских република, те да је то оружје било извожено у земље Блиског истока и да га и сада може бити бар у педесетак земаља.

„Оно је из Србије легалним каналима могло отићи у неку земљу Блиског истока или је могло отићи шверцом, што се догађало 1990-их година, када је много тог оружја шверцовано. Оно је могло отићи из Босне, са Косова, било одакле, и онда доћи у руке терориста“, објаснио је Драгишић.

Раније данас, београдски медији пренели су да су нападачи из Париза наводно преко интернета наручили од шверцера оружје из Немацке поцетком новембра.

У поруџбини су била два АК-47, односно „калашњикови“ направљени у Кини, као и две Заставине пушке М70 направљене за време бивше Југославије.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара