Вијести, Регион

„Медикус“: Доказана трговина органима

021038
Тужилац Еулекса Џонатан Рател у завршној ријечи у случају „Медикус“ истакао је да нема сумње да су се нелегалне трансплантације обављале у тој клиници.

Тужилац Рател је изнио и доказе о међународној мрежи трговине органима. Он је у пауер-поинт презентацији предочио доказе суду хронолошким редом, приказујући форензичке и графолошке извјештаје на екрану.

Електронска комуникација између бившег директора клинике „Медикус“ Љуфтија Дервишија и турског доктора Јусуфа Сонмеза свједочи о плановима да се обави трансплантација бубрега на клиници. Ти мејлови, како је рекао Рател, показују да су Сонмез и Дервиши планирали да изведу трансплантације органа, чак и прије него што је Сонмез дошао на Косово.

„Поштовани Јусуфе, са болницом је све ок и можемо да добијемо лиценцу без проблема, само чекамо да је министар здравља потпише“, писао је Дервиши Сонмезу 28. априла 2008. године. Сонмез му је одговорио да „жели да започне и трансплантацију јетре“. „Медикус“ је имала дозволу за кардиолошке операције и услуге, али не и за уролошке интервенције. Рател је навео и једну ранију изјаву Дервишија да су пацијенти плаћали 8.000 евра за операције, као и да 2010. године он није негирао да се трансплантација органа вршила по истој цијени. На суђењу је до сада свједочило 80 свједока од којих 21 посредством видео линка. Осим Сонмезу и Мошу Харелу суди се још седморици Албанаца са Косова. Двојици странаца се суди у одсуству. Случај се заснива на тврдњама да су сиромашни донатори и богати пацијенти довођени на клинику, гдје су им нелегално пресађивани бубрези. Према оптужби, на овој клиници је извршено 30 нелегалних трансплантација. Ова клиника, која је затворена 2008. у оквиру прелиминарне истраге, помиње се и у извјештају Савјета Европе у коме се каже да су припадници тзв. ОВК трговали органима заробљеника током сукоба 1999. године.

Коментариши чланак

Коментара