Вијести, Регион

Кустурица: Поништити процес Принципу

Тражићемо поништење јер Аустроугарска није ратификовала анексију БиХ и самим тим процес велеиздаје није био законит, каже директор Андрићевог института.

Емир Кустурица и Томислав Јовановић

Емир Кустурица и Томислав Јовановић

Директор Андрићевог института у Вишеграду Емир Кустурица и министар просвете Србије Томислав Јовановић потписали су јуче у Београду уговор по коме ће Србија финансирати научно истраживачки рад тог института, а Кустурица је најавио и захтев за поништење судског процеса Гаврилу Принципу. Кустурица је, после потписивања уговора у Министарству просвете, рекао да је за објављивање историјских докумената и истраживања која ће спроводити сарадници института бити потребно 170.000 евра годишње, при чему ће Србија дати половину те суме, а остатак Република Српска.

Кустурица је најавио да му је план да, као директор Андрићевог института, тражи поништење судског процеса Принципу, који је 1914. у Сарајеву убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу. „Дошли смо до податка који је историјски значајан и тражићемо поништење процеса Принципу, због тога што Аустроугарска никад није ратификовала анексију Босне и Херцеговине и самим тим процес велеиздаје није био законит”, рекао је Кустурица.

Он је објаснио да ће Андрићев институт наставити да објављује историјска докумената, попут писма Оскара Поћорека из кога се види да је Аустроугарска планирала да нападне Србију и пре него што се десио атентат у Сарајеву. „Новац који ће дати Србија и Република Српска подршка је истраживачима и подршка озбиљним пројектима, а међу њима је и обележавање стогодишњице атентата на Франца Фердинанда”, рекао је Кустурица и додао да ће то бити обележено 28. јуна у Вишеграду.

Упитан пред којим судом ће да покрене поништење процеса против Принципа, Кустурица је рекао да би то могао да буде суд у Стразбуру, али да ће још видети.

Министар просвете је рекао да ће Србија новац за Андрићев институт у Вишеграду уплатити већ данас и да ће тиме тај институт и Кустурица постати део образовног система Србије. „Мени данас представља задовољство и велику част што могу у име Владе Србије са нашом најеминентнијом особом из области културе и образовања да потпишем уговор, чиме Андрићев институт, чији је творац Кустурица, постаје део образовног система Србије”, рекао је Јовановић.

Према његовим речима, део образовног система не постаје само Андрићев институт, него и Кустурица, кога је назвао професором. „Моја настојања су да нашим најмлађима представимо најугледније примере, а нема позитивнијег и угледнијег примера у образовању Србије од професора Кустурице”, рекао је Јовановић.

Кустурица: Не зазирем од примедби противника поништења процеса

У свету у којем се демократски свет позива на законе, и где од давнина деле свет на политичке народе римског порекла и источни деспотски тип, ја сам за то да закони владају овде и тамо. Ако је младобосанцима суђено за велеиздају на територији анектиране Босне и Херцеговине, чињеница да угарски парламент није ратификовао анексију читаву ствар ставља ван закона, каже за „Политику” Емир Кустурица.

Он каже да постоје идеје како би се могао поништити судски процес Гаврилу Принципу, као и правни тим који ће радити на томе, о чему ће јавност детаљније бити упозната у недељу на конференцији за новинаре у Андрићграду. Кустурица каже да не зазире од тога да ће неко од противника поништења процеса Принципу инсистирати на томе да је Сарајевски атентат 28. јуна 1914. године у сваком случају био политички мотивисано двоструко убиство.

„Било је политичко убиство, али свакако не велеиздаја. Да је Принципу суђено за убиство, не би могао бити осуђен на доживотну робију”, каже Кустурица.

Извор: Фонет

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *