Регион

Културни геноцид над децом уз пристанак родитеља

Sulejman-u-ucionicama

Београд – У Србији одраста читава генерација разорена културним геноцидом, који се одвија уз одобрење њихових родитеља.Деца код куће гледају оно што и родитељи, а то су најчешће турске серије и Гранд-парада и слични програми осмишљени за духовно сакаћење. Интернет најчешће служи за губљење времена, а мобилни телефони су сдами себи циљ.

Кроз разговоре са ученицима млађих и старијих разреда основне школе, једна наставница открила је своја запажања о односу деца – медији, преноси „Радио 021″.

Телевизија по цео дан

Деца код куће гледају оно што прате њихови родитељи. Сви узрасти у школи свакодневно гледају тренутно актуелне турске серије. Чак, организују своје време у складу са терминима емитовања. Деца се у школи играју на основу тих серија. Знају имена свих ликова и дефинишу их као „добре и лоше“. Због личних живота глумаца из поменутих серија, углавном ученице, купују жуту штампу и таблоиде, а и то им је најчешћа претрага на интернету.

Телевизори су укључени током целог дана. Деца често уче, једу, па чак и спавају са укљученим телевизором.

Најгледанији програм је Пинк због серија и емисија таблоидног карактера. Гранд парада поставља стандарде што се тиче облачења, фризура и понашања. Приликом игре асоцијација на часу грађанског васпитања, деца су тражила да се формира комисија као у Грандовим емисијама.

Информисање кроз таблоиде и трач-рубрике

Штампу генерално не читају јер домаћинства не купују новине, а и деца не воле да читају. Кроз разговор са ученицима 7. и 8. разреда се може чути да они „као“ читају новине на интернету. Међутим, и тада се информишу само кроз таблоиде и трач-рубрике.

Интернет за губљење времена

Готово сва деца имају своје фејсбук-профиле. Родитељи не надзиру децу кад су на интернету нити им знају лозинке. Родитељима је важно да се похвале како им дете користи интернет, а како и у које сврхе, не знају.

Деца се такмиче ко ће имати више пријатеља на ФБ и у томе виде свој успех и популарност. Такође, мерило им је и број, а не природа, коментара после њихових постова или постављања фотографија.

Мобилни телефон – циљ сам по себи

– Чак и ученици нижих разреда имају и носе мобилне телефоне и престиж је имати што новији и скупљи модел као и хваљење-набрајање карактеристика телефона иако се не користи ни десети део могућности уређаја.

Коментариши чланак

Коментара