Регион

Кућа Иве Андрића биће откупљена и претворена у музеј?

028059

Одборници Скупштине општине Вишеград прихватили су данас иницијативу Феријалног савеза Републике Српске и донијели одлуку да се приступи процедури експропријације некадашње куће нобеловца Иве Андрића која се налази на лијевој обали Дрине, недалеко од моста Мехмед-паше Соколовића.

На данашњој сједници локалног парламента одлучено је да се у оквиру ове иницијативе разговара са власницима куће, коју је Иви Андрићу у насљедство оставила његова тетка Ана и тетак Иван Матковшик, како би је они споразумно продали општини Вишеград.

Од 1974. године, када је тадашњи Социјалистички савез радног народа на кућу, коју је Андрић поклонио 1953. општини, а она је продала породици Мухамеда Плоскића, поставио на њу таблу с натписом „У овој кући је провео дјетињство нобеловац Иво Андрић“, трајали су бесуспјешни преговори општине са власницима о њеној продаји.

Процедуром је предвиђено да се, уколико власници и овај пут не пристану на продају куће и окућнице, затражи од Владе Републике Српске и надлежног министарства да прогласи објекат од општег националног интереса како би се приступило његовој експропријацији.

На сједници је било и приједлога од одборника да се уклони и стамбени објект у близини бивше куће Иве Андрића како би се „отворио“ видик на Ћуприју на Дрини, јер је са њеног прозора будући писац још као дијете гледао њене обрисе над зеленом водом.

Образложење Феријалног савеза РС и новоусвојене општинске одлуке је да ће се откупом куће гдје је нобеловац провео дјетињство и њеним евентуалним претварањем у музеј умногоме побољшати туристичка понуда Вишеграда и свега што је у вези са именом Иве Андрића.

Одлука о отпочињању процедуре откупа или експропријације куће Иве Андрића донесена је једногласно.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *