Вијести, Регион

Кривична пријава против свих одговорних за поплаве

Бањалука – Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је у понедјељак Специјалном тужилаштву РС кривичну пријаву против лица која су одговорна за евентуална кривична дјела која су се десила током поплава у Српској.

У саопштењу Кабинета предсједника Републике наводи се да овом пријавом предсједник РС жели да се утврде сви евентуални пропусти који се односе на неадекватно и неправовремено дјеловање на природну непогоду.

– То се посебно односи на случајеве обезбјеђења правовременог обавјештавања грађана о елементарним непогодама, изградњу и одржавање насипа, издавање потребних дозвола за градњу у водоплавним подручјима, како стамбених и других објеката тако и путне мреже, одржавање насипа током поплава, експлоатацију шљунка, испуштање воде на бранама и друге активности – наводи се у саопштењу.

Додаје се да се посебно инсистира на утврђивању законите расподјеле хуманитарне робе, као и придржавању упутстава надлежних стручних тијела у домену заштите од поплава.

Кривичном пријавом жели се утврдити одговорност правних и одговорних лица РС, градова и општина, као и других институција за извршење евентуалних кривичних дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења, несавјесан рад и изазивање опште опасности, из којих је произашла тежа посљедица за животе грађана и имовинска штета великог обима.

– Посебно се истиче испитивање евентуалних радњи којима су службена или одговорна лица искористила свој положај или овлашћење, прекорачивши границе свог овлашћења или неизвршавајући своју службену дужност свјесним кршењем закона или других прописа, пропуштањем дужности надзора или на други начин очигледно несавјесно поступала у вршењу службе – наведено је у саопштењу.

Кривичном пријавом се тражи од Специјалног тужилаштва да предузме активности у складу са законом, у свим случајевима гдје постоје основи сумње да је учињено кривично дјело које је директно или индиректно утицало на угрожавање живота и имовине у поплавама.

Стање у појединим дијеловима РС још се није стабилизовало након поплава, па тако на подручју Шековића проблем представљају клизишта која угрожавају десетак стамбених објеката, из којих је евакуисано 20 лица.

Дијелови Шамца се још мјестимично налазе под водом, а људи који се још налазе у поплављеном подручју се збрињавају. Стање на подручју Бијељине се стабилизује, а водостај Саве је и јуче био у опадању. До даљег остаје на снази одлука о ванредној ситуацији, јер још није нормализовано стање у поплављеним подручјима уз Саву. Проблем и даље представљају „водени џепови“ у Бијељини и Дворовима. Добоју више не пријети опасност од поплава, али и даље је на снази ванредна ситуација. Наставља се чишћење, дезинфекција, одвоз отпада и испумпавање воде из подрума.

На подручју Братунца поплаве и клизишта су нанијели велику штету инфраструктури. Прекинуто је више путних праваца, а оштећени су путеви, мостови и куће. Клизишта велики проблем представљају и у Власеници, Зворнику, Лопарама, Милићима, Осмацима, Угљевику и Сребреници. Број клизишта се стално повећава.

У Доњим Жабарима вода је из мјеста Лончари испумпана из скоро свих дијелова насеља. У општини Брод је укинута ванредна ситуација и више не пријети опасност од поплава, као и у Вукосављу и Модричи.

Мобилизација

У Добоју је јуче проглашена општа мобилизација свих радно способних мушкараца од 18 до 60 година, односно жена од 18 до 55 година.

Милорад Додик: Кривична пријава против свих одговорних за поплаве

Милорад Додик: Кривична пријава против свих одговорних за поплаве

Према ријечима начелника општине Обрена Петровића, одазвало се само 60 особа.

– Незадовољан сам малим одзивом грађана на мобилизацију ради чишћења града. Они који су поплављени и сами чисте, док ове остале морамо мобилисати и тражити их по селима, заједно са полицијом да чисте оно што су дужни и обавезни – поручио је Петровић. Према његовим ријечима, град Добој ће на име досадашњих трошкова уклањања отпада платити око милион марака.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *