Вијести, Регион

Краљево: Помен стрељанима 1941.

356679451525c424ac9d9a775172311_640x425

Краљево – У Спомен парку у Краљеву, на Лагерском гробљу, одржана је комеморација у знак сећања на жртве које је немачка војска стрељала 14. октобра 1941. године.

Традиционални звук сирене, тачно у 11 сати, подсетио је Краљевчане на дан када су пре 72 године припадници немачке фашистичке војске стрељали 2.190 становника тога града.

Након служења парастоса швештеника Жичке епархије, венце на гробове стрељаних положиле су дипломатске делегације Русије, Белорусије и Украјине.

У наставку церемоније, глумци Краљевачког позоришста извели су сценски ораторијум поеме Богдана Мрвоша под називом „Они људи“, у режији и драматизацији Миодрага Динуловића.

Поводом обележавања Краљевачког октобра у Скупштини града одржана је комеморативна седница на којој је историчарка и кустос Народног музеја у Краљеву Силвија Крејаковић рекла је да је истицање произвољних бројева стрељаних у Краљеву 1941. године још један од видова дехуманизације краљевачког октобра и њихова даља увреда.

„Утврђивање имена страдалих, њиховог старосног доба, места рођења, верске структуре, места запослења, некада само бројевима навођених жртава, обавеза је историчара која враћа историјску конкретност, идентитете обичних, малих људи, у ствари највећих жртава рата“, навела је Крејаковићева.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *