Вијести, Свијет

САД, кулминација буџетске кризе

Americki-kongres

Пошто демократе и републиканци нису успели да се договоре о новој граници задуживања и буџета, одложен састанак америчког председника Барака Обаме са лидерима две партије у Конгресу и Сенату. Обама упозорио да су велике шансе да од 17. октобра САД неће моћи да сервисира своје дугове ако републиканци остану искључиви.

Састанак америчког председника Барака Обаме са лидерима републиканаца и демократа из Конгреса и Сената одложен је пошто се две стране нису договориле о буџету и новом лимиту за задуживање земље.

Како је саопштила Бела кућа, сусрет је одложен да би се „дало времена лидерима у Сенату да начине важан напредак ка решењу којим ће бити укинута финансијска блокада владе и продужен лимит за задуживање државе“.

Вођа демократа у сенату Хари Рид рекао је да је „веома оптимистичан“ у вези са, како је рекао, „преговорима који се воде у доброј вери и конструктивној атмосфери“.

Сличног је става и његов републикански колега Мич Меконе, који је рекао да очекује да се дође до резултата који ће бити прихватљив за обе стране.

Претходно је председник Барак Обама оценио да делује да је дошло до напретка у преговорима демократа и републиканаца око продужења лимита за задуживање, али је и упозорио да су велике шансе да од 17. октобра неће моћи да подмирује своје дугове ако републиканци остану искључиви.

„Надам се да ће нас дух сарадње водити у наредних неколико часова“, кратко је рекао председник Америке.

Обама је крајем прошле недеље одбио предлог републиканаца да се за шест недеља продужи лимит за задуживање, при чему би то време било употребљено за преговоре о усвајању буџета.

Амерички председник затражио је да се у пакету дође до договора и за буџет и за продужење лимита за задуживање.

Буџетска криза у САД започела је 1. октобра, и више од 800 хиљада федералних радника налази се на принудним одморима. Рок за продужење лимита за задуживање истиче 17. октобра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *