Вијести, Свијет

СИНХУА: Долар иде кући?

Светска економска криза  достиже коначно свој врхунац. Очекујемо расплет.

Да ли је долар светска валута?

Последњи дани?

КИНЕСКА ДРЖАВНА АГЕНЦИЈА ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ НЕОПХОДНО ИЗАБРАТИ НОВУ СВЕТСКУ РЕЗЕРВНУ ВАЛУТУ УМЕСТО ДОЛАРА

  • „Уместо да буде свестан одговорности коју му намеће улога суперсиле, Вашингтон злоупотребљава свој статус, уносећи у свет све више хаоса” – закључила је Синхуа

ИЗ Кине почињу – додуше, још не са државног врха – да долазе процене каквих досад није било: да је буџетска криза у САД одлична могућност за друге земље да одбаце америчку хегемонију и да свет приступи процесу „деамериканизације”.

„Неопходно је успоставити такав светски поредак у којем би се једнако уважавали и бранили кључни интереси свих земаља у свету, без обзира на њихову величину или утицај” – објавила је државна информативна агенција Синхуа.

Утицајна агенција је истовремено оценила да је управо сада право време да се приступи изградњи деамериканизованог света док су амерички либерали и конзервативци заузети отклањањем последица буџетске кризе.

Говорећи о могућем банкроту САД, Синхуа је оценила да су америчке међупартијске поделе довеле у опасност велику доларску имовину других држава.

„Уместо да буде свестан одговорности коју му намеће улога суперсиле, Вашингтон злоупотребљава свој статус, уносећи у свет све више хаоса” – закључила је Синхуа, уз наглашавање да је неопходно изабрати нову светску резервну валуту која ће морати да замени амерички долар.

Притом је нагласила да земље у развоју морају да добију више утицаја у водећим финансијским институцијама као што су ММФ и Светска банка.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *