Вијести, Регион

Косово ратификовало споразум

031116
Косовска скупштина усвојила је данас са 84 гласа за, три против и једним уздржаним, закон о ратификацији споразума који су премијери Косова и Србије Хашим Тачи и Ивица Дачић потписали 19. априла у Бриселу.

Усвајању је претходила бурна сједница скупштине на којој су се посланици Самоопредјељења жестоко, на парламентарне и непарламентарне начине, супроставили расправи и гласању.

Присталице покрета Самоопредјељење покушале су јутрос да блокирају све прилазе скупштини, како би онемогућили да има кворум и разматра и ратификује бриселски споразум.

Овакве активности покрет Самоопредељење најавио је прије неколико дана, истичући да ће ван скупштине, али и посланици унутар скупштинске сале протестовати када се буде разматрао приједлог закона о ратификацији споразума.

Скупштина Косова је након получасовне паузе наставила рад уводним излагањем премијера Косова о приједлогу закона о ратификацији бриселског споразума.

Истовремено, око 200 активиста покрета Самоопредјељење је наставило да протестује пред улазима у скупштину и владу.

У тренутку када је предсједник скупштине Јакуп Краснићи, на крају расправе, најавио почетак гласања за приједлог закона о ратификацији споразума, Аљбин Курти и група посланика Самоопредјељења су му одузели микрофон и Курти је рекао да гласања неће бити.

Послије тога је Краснићи дао још једну десетоминутну паузу која је трајала више од 40 минута.

Када је Краснићи изашао из сале на његово и мјесто подпредсједника скупштине су сјели посланици Самоопредјељења док су њихове колеге у међувремену развиле заставу Косова на којој пише „Хашимово Косово“ и на којој су сјевер и општина Штрпце означени црвеном бојом.

Припадници објезбеђења косовске скупштине и полиције били су принуђено да интервенишу и удаље са мјеста радног предсједништва посланике Самоопредјељења.

Послије интервенције обезбјеђења сједница је наставила рад и ратфиковала споразум.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *