Регион

Компанија „Агрожив” – производња расте,али и пословни проблеми

Житиште – Компанија „Агрожив”, највећи српски прерађивач живинског меса, лане је одлично пословала и остварила приход од око 50 милиона евра, што је двоструко више него у 2011. Пошто фирми прети продаја дела капацитета лако може бити угрожен опстанак целог система. Због огромног значаја овог предузећа цео крај, Житиште се дигло на ноге, а челници општине стање сматрају алармантним.

Пре неколико година у „Агроживу” је избила велика финансијска афера, незабележена на ови просторима, после чега је фирма отишла у стечај, а 2010. је државно јавно предузеће „Србијагас” инвестирало у покретање производње. Фирма се пробудила из летаргије и од тада је производња удвостручавана сваке године. „Агрожив” је наставио да сарађује с привредним друштвима из целог система по основу закупа производних капацитета.

Међутим проблеми се јављају због чињенице да су та друштва у стечају и у том поступку она се постепено отуђују чиме се угрожава цео систем. Тако су пролетос продате фарме у селима житиштанске општине: Српском Итебеју, Хетину и Банатском Карађорђеву. Уз велике напоре менаџмента преполовљени сировински капацитети су надокнађени и компанија је наставила добро пословање. Међутим крајем прошле године најављена је продаја „Живиноплуса” најважнијег предузећа од четири која су под закупом. У њему су фарме, инкубатори, репроцентар – практично део без кога компанија не може да преживи. Она данас запошљава 1.328 радника, а кад се зна да општина има укупно 17.000 становника њен значај није потребно ни коментарисати.

Јуче је у Житишту одржан састанак радне групе у којој су челници компаније, општине, синдиката и сви они који нешто значе у овој сиромашној општини, а чији је циљ да укаже на потребу ангажовања државе да истраје на потпуном опоравку „Агрожива”. Она је, преко „Србијагаса”, већ власник овог предузећа које је на добром путу да се потпуно опорави, нађе стратешког партнера који би га преузео по тржишном принципу чиме би била увелико премашена сва државна улагања и њој би се вратио удвостручен уложени новац.

Предраг Амижић, директор, каже да су два могућа решења.

„Прво је да држава стане иза куповине ‘Живиноплуса’, а друго да се одложи продаја која је најављена за крај фебруара“, каже Амижић. Подршку менаџменту даје и покрајинска влада чији је секретар за привреду Мирослав Васин јуче рекао да се ангажовање ‘Србијагаса’ показало као оправдано и да тим путем треба наставити јер је извесно да су сва улагања оправдана и да ће се кроз приватизацију, односно проналазак стратешког партнера сва улагања финансијски исплатити.

„Реч је“, рекао је он, „о производњи робе која има обезбеђено домаће тржите, укључујући и реалне могућност пласмана у друге земље“.

Васин је рекао да ће се Покрајинска дирекција за робне резерве одмах ангажовати на помоћи ‘Агроживу’, а да је на потезу републичка влада.

„Сасвим је извесно да ‘Агрожив’ има важно место у целом региону и да треба зауставити његово растакање, речено је јуче у Житишту.“

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *