Вијести, Регион

Kомандант Kфора: Воjска Aлбаниjе ће доћи на Космет кад ја одобрим

Folker Halbauer
(Вечерње новости)

Командант КФОР Фолкер Халбауер: Реаговаћемо ако се наруши безбедност. Војска Албаније би морала прво да ме пита за улазак на Космет. Добра сарадња са генералом Диковићем.

Оцењујући тренутну ситуацију на Косову и Метохији “мирном и стабилном” – у албанском делу где више нема Срба, са изузетком на српском северу, где је “мирна и напета”, командант КФОР, немачки генерал Фолкер Халбауер, у интервјуу “Новостима”, првом који је дао домаћим медијима од ступања на дужност септембра прошле године, истиче да се и безбедносна ситуација у четири општине на северу “креће у позитивном смеру”.

Он дели мишљење начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића, са којим је у контакту, а који на северу види позитивне помаке. Истовремено, истиче да је 5.000 војника, колико их сада броји КФОР, у односу на 50.000 колико их је било 1999. и 2000. године, “већ добар показатељ да се стање доста променило набоље”.

– Започети преговори у Бриселу веома су важан корак у том процесу. Почетком ове године никада не бих поверовао да ће се већ овога месеца постићи толики напреци. Доста су се напрезали и Београд и Приштина. Изражавам велико поштовање за обе стране. Треба им честитати на до сада постигнутом. Међутим, треба још доста посла да се заврши. Размена информација је кључно питање, јер Срби морају бити информисани да би били свесни свог положаја.

* Да ли се Срби са Севера могу осећати безбедним без обзира на њихове политичке одлуке о (не)учешћу у неким институцијама?

– За северни део Косова неће бити никаквог војног решења, односно, такво решење је искључено. Потребно је политичко решење проблема и спременост која се показала са свих страна је кључна.

* Да ли је КФОР спреман да Србима који се осећају незаштићеним обезбеди сигурност? Имате ли довољно капацитета?

– КФОР се неће мешати у политичке процесе и у спровођење реда и закона за који су задужени  полиција под контролом Албанаца и Еулекс, али ћемо ступити у акцију ако се наруши безбедност. За ту мисију располажемо са доста средстава и људи. И, наравно, ми стварамо безбедносне предуслове да би политички процес могао да се настави.

* Помињао се долазак специјалне америчке јединице као појачање за “контролу” Севера…

– КФОР је мултинационална организација у чијем саставу је више од 30 нација. Њихов задатак и допринос је исти, тако да је сасвим свеједно из које земље долазе. Чуо сам “наводе” да та јединица има посебне способности и задужења, али то није тачно. Америчка јединица је у саставу бригаде са центром у источном делу и нема посебну намену.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *