Вијести, Регион

Ко ће платити за патње породице Старовлах?

008217

Војници НАТО снага након мировне мисије у БиХ за собом су оставили тешко повријеђене, мртве и велике рачуне. Ниједан војник СФОР-а који је учествовао у премлаћивању свешетника Јеремије и његовог сина Александра није кривично одговарао.

Одштету за тешке тјелесне и психичке повреде платиће БиХ, самим тим и грађани Републике Српске.

„Током читавог поступка, прије него што су се обратили суду, БиХ је покушавала са НАТО снагама да успостави било какав дијалог у вези са накнадом штете породици Старовлах, међутим, припадници НАТО су након постављања тог питања одмах устајали и одлазили“, каже адвокат Миљкан Пуцар.

На веб страници Уједињених нација објављена је листа земаља које су учествовале у акцији „Старовлах“. То су Италија, Мађарска, Словенија, Велика Британија и Аустрија. Институције БиХ су тражиле од тих земаља да покрену поступке против извршилаца, јер постоје видео снимци на којима се учесници злочина јасно виде.

„Из неких земаља нисмо добили одговор, из неких смо добили одговор да њихови војници нису учествовали, иако је на званичном сајту то стајало, а неке земље, као што су Мађарска или Италија, покренуле су поступке и констатовале да није постојала одговорност њихових војника“, додаје Пуцар.

Скоро 10 година након злочина, породица Старовлах не зна ко су људи који су им 2004. године експлозивом разнијели улазна врата. Оца и сина претукли су скоро на смрт, а мајку Виторку држали затворену у другој просторији гдје је слушала крике мужа и сина. Син Александар и данас живи уз помоћ туђе његе –“захваљујући“ мировним снагама СФОР-а. Мајка Виторка има тешке психичке посљедице.

Случај Старовлах није једини у коме су војници СФОР-а безразложно користили насиље над цивилима у БиХ. Рада Абазовић убијена је 2006. године током акције у којој су тражили сасвим другу особу. Тада су тешко рањени њен супруг Драгомир и син Драгољуб.

„Занимљиво је да су у свим предметима, осим у предмету Старовлах и предмету Абазовић, НАТО снаге углавном исплатиле штету“, каже Пуцар.

Јеремија, Александар и Виторка Старовлах још чекају да им се у потпуности исплати одштета од 1.600.000 КМ. Драгомиру и Драгољубу Абазовићу ускраћено је право на жалбу. Одштету за убиство мајке и супруге Раде неће добити. Мировна мисија СФОР-а и ЕУФОР-а завршена је у БиХ. Са војном опремом и возилима државу су заувијек напустили и починиоци тешких злочина. За собом су оставили тешко повријеђене и мртве цивиле, као и повелик рачун који ће умјесто њих платити грађани Босне и Херцеговине.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *