Вијести, Регион

Гузенбауер: Вријеме да Аустријанац помогне Србији

032324

Алфред Гузенбауер, савјетник првог потпредсједника Владе, каже да је дошло вријеме да један Аустријанац сада помогне Србији да дође до свог мјеста у Европској унији.

„Након што је прошло 100 година од избијања Првог светског рата, мислим да је време да сада један Аустријанац помогне Србији“, рекао је Гузенбауер.

Гузенбауер каже да би приступни преговори требало да буду завршени за седам година, колико обично траје процес преговора, што значи да би Србија постала пуноправна чланица ЕУ 2020. године јер, како тврди, не би требало да буде другачијег третмана него код других земаља.

Гузенбауер је истакао да је промјена негативног имиџа, који је Србија имала дуго година у Европи, нешто што је веома важно.

На питање да ли је он, као канцелар 2007. године, допринио стварању негативног имиџа о Србији, Гузенбауер одговара:

„Никада нисам мислио да је Србија лоша земља, нити тако размишљају Аустријанци“.

Гузенабауер је додао да више од 300.000 Срба живи и ради у Аустрији и да су, тим пре, добри односи између двије државе, али да се раније Аустрија, као и друге земље Европе, није много занимала за остале земље због кризе.

Он је у интервјуу рекао да имиџ Србије може да се мијења једино промјенама на терену и спремношћу Владе да се ухвати у коштац са проблемима.

„Постоји неколико слојева који чине имиџ: ослободити се недостатка знања, који је свеприсутан у Европи, реформе, имате Владу која спроводи смјеле реформе и спремна је да их спроводи, јачање кредибилитета земље…“

Гузенбауер је оцијенио да је на имиџ Србије позитивно утицало потписивање Бриселског споразума с Приштином.

„Бриселски споразум вам је отворио пут до врата Европске уније. Наравно, прије или касније то питање мораће да се ријеши до краја, али још увијек је рано погнозирати које ће коначно рјешење бити“, каже он и додаје да раније није савјетовао да се Србија помири са независношћу Косова, већ је његов савјет био да се мора преузети одговорност.

Србија ће у уторак, 29. октобра, у Лондону организовати инвестициону конференцију „Сербиа Инвестмент Деј“ на којој ће учествовати и Алфред Гузенбауер. Он поручује да ће прва реченица која се буде чула о Србији бити „Имате реформску владу која покушава да искорени корупцију“ , друга ће бити „Уложите напоре да се створе јавне институције“, трећа порука ће бити „Радна снага има традицију вештина, али су нивои плата тренутно ниски“.

На питање како то да је савјетник Александра Вучића а не Ивице Дачића, с обзиром на то да је социјалиста по убјеђењу, Гузенбауер у интервјуу подсјећа да је он имао добру сарадњу и са Борисом Тадићем, али да је овога пута добио позив од Александра Вучића.

Према његовим ријечима, за његово ангажовање, односно савјетовање у Влади Србије биће одређених трошкова, али он није желио да прецизира колико ће то тачно коштати Србију.

„Ви знате да бесплатан ручак не постоји“, рекао је Гузенбауер.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *